Google

neděle 30. listopadu 2008

Zemědělství není třeba ?

" Německo žádné zemědělce nepotřebuje." Takto je nadepsán článek v deníku "Die Welt". Autor míní, že z čistě ekonomického hlediska by bylo levnější potraviny jako mléko, maso, vejce, ovoce zeleninu, obilí a další dovézt ze zahraničí. Bylo by levnější než to vyrábět doma, navíc by se ušetřilo na subvencích, které jsou zemědělcům vypláceny.



Podobný názor je slyšet téměř denně i v českých zemí, před několika lety ho na statku přesedy ASZ nahlas vyslovil i prezident Klaus, který se na odvolával na Ukrajinu - jeho předci to tam znali - kde prý není problémem potraviny vyrábět průmyslovým způsobem. Originální nápad to ovšem není, kdysi už s ním operovali nacističtí pohlaváři.

Než bude Ukrajina schopna zásobovat zbytek Evropy ještě nějaký pátek uplyne. Současní němečtí experti na zemědělství přicházejí se střízlivějšími návrhy. Autor článku v "Die Welt" navrhuje zřídit v Německu mamutí farmy, které by chrlily potraviny jako průmyslové zboží. Tyto podniky by nedostávaly žádné subvence, navíc vývozem potravin by přispívaly k hospodářské prosperitě státu.

Německo má možnost zřídit velké farmy na severu země, kde jsou rozlehlé roviny. V ostatních oblastech mohou být jen malé rodinné farmy. Tyto farmy nemohou mít vliv na světový trh a na ceny potravin.



Síla malých farem je v jejich blízkosti ke spotřebitelům. Ovoce, maso a zeleninu by měly prodávat na místě, ve svých farmářských obchodech nebo na týdenních trzích. Vzhledem k tomu, že poptávka po regionálních výrobcích už nyní stále roste, není to nesplnitelný sen. Mnohem důležitější než produkce potravin je úloha drobných zemědělců při ochraně životního prostředí a zachování německé kulturní krajiny.

V článku je na závěr vyslovena naděje, že obyvatelé Německa budou nadále zemědělství oceňovat jako jedno z nejdůležitějších povolání, po práci lékařů a učitelů. Velké možnosti zemědělců autor vidí v podnikání v cestovním ruchu a v sociální sféře.

Žádné komentáře:

Okomentovat