Google

sobota 22. prosince 2007

Schengen a "Ceši nekraďte!"

U rakouského obyvatelstva, zdá se, že v souvislosti s rozšířením schengenského prostoru převládá starost. Obává se, že zrušení hraničních kontrol přinese další kriminalitu a práci na černo. Při slavnostních projevech dominuje sice evropská symbolika. Převládá názor: „Neoslavujeme novou svobodu cestování, nýbrž obrození střední Evropy."

Podle rakouského tisku jsou hranice zrušeny, Vídeň, Praha a Budapešť mají k sobě schůdnější cestu, ale život se vyvíjí jinak. Otvírání střední Evropy jako duševního prostoru je však nejdůležitější než policisté na hranicích. Evropa je i nadále mnohotvárná, země soutěží v ekonomice, vědě, kultuře a způsobu života. Žádná sebelepší evropská smlouva nemůže říci víc než procházka po pražském Staroměstském rynku. Žádná lisabonská skupinová fotografie evropských prezidentů nenahradí přímý pohled na budapešťskou Rybářskou baštu, ke které má Vídeňák blíž než do Salcburgu.

Rakouska se nový schengenský prostor týká hodně rozporuplně. Rakušané říkají, že odstranění hraničních kontrol není nic nového, že takovou volnost jako nabízí schengenský prostor měla střední Evropa už v 18. a 19. století. Nelíbí se jim tak náhlé otevření hranic, považují je za předčasné, neboť obyvatelstvo východoevropských zemí se přednostně přizpůsobuje úžasným politickým, hospodářským a kulturním změnám, avšak morálně ještě na vstup do Evropy nedozrálo.

Příčinou rakouské skepse jsou zkušenosti, které Rakušané získali po skončení studené války a pádu železné opony mezi Východem a Západem a především po rozšíření EU a zrušení celních kontrol. V paměti jsou ještě tabulky s nápisem „Češi nekraďte!“ které se už v prosinci 1989 objevily na dveřích rakouských obchodů. Tyto tabulky sice zmizely, ale…

Jeden rakouský sedlák z rakousko-moravského příhraničí si nedávno stěžoval, že mu otevření hranic způsobuje značné hospodářské škody. Před rokem 1989 na vesnici neexistovalo, aby někdo zavíral vrata do dvora a zamykal dům, když jel na pole a byl tam třeba celý den. Nikdy se nic neztratilo.

Po otevření hranic mu cizinci ukradli spoustu věcí, i když měl dům zamknutý. Nejvíce ho mrzí ztráta dvou motorových pil a spousty dílenského nářadí. Podobné ztráty utrpěli i další sedláci v obci. Pouze dva zahraniční zloděje se s lupem podařilo na hranicích zadržet. Sedlák se obává, že po zrušení hraničním kontrol budou Češi krást ještě víc. Proto nabádá: „Pozor na každé auto s cizí poznávací značkou, nepouštějte do statku cizince, nebavte se s nimi, ať táhnou dál-nejraději domů.“

Zrušení hraničních kontrol nevítají ani rakouské úřady, které se snaží pasové kontroly a hraniční závory nahradit dopravními značkami, jak ukazuje fotografie. V tomto případě důvodem zákazu jízdy v noci je jakási přírodní oblast, o jejíž existenci dříve nic známo nebylo. (Pravda)

2 komentáře:

  1. Co se mi stalo , i když jsem z prastaré Rakousko : Uherské rodiny i Čecho /Američan USA , ale papírově Čech . Německá holka mě okradla o 2.000.000. Kč. Rakouské děvčata něco kolem 100.000Kč.Pět let se z toho zmátořuji do dnes nemám pořádně kde bydlet. A vy mně tu píšete češi nekraďte. Vždyť to není pravda. Spíš bychom měli my češi psát na obchody a všude . Peosím italové , němci , rakušané, američané nekraďte v ČR . Čeho se bojí Vídeňáci čechů . To asi sotva , vždyť půlka Vídně je česká , již několik století. Práce na černo , ať zruší přechodný období a nebude práce na černo . Bude naprosto legální , již neví jak by nás pošpinili nás čechy. Ví to jistě , že to ukradli češi o tom silně pochybuji , když jim to někdo ukradne na česko rakouské hranici , tak to nutně neznamená , že to ukradl čech . Mohl to ukrást rakušan a říci . To ukradl čech nebo jiný cizinec , vždyť v Schengenu je něco kolem 500.000.000lidí , ale nejsou to cizinci , ale Evropani uniani , když do Schengenu přiletí cizinec mimo EU , tak mu stačí jen jedno vízum a to Schengen vízum , takže když dostane vízum např. do ČR tak může po celém Schengenu prostoru.

    OdpovědětVymazat
  2. Německá holka mě okradla o 2.000.000. Kč.
    Blbe nesmis chodit do bordelu / dobre ti tak!

    OdpovědětVymazat