Google

pondělí 5. května 2008

Velké Rusko s malým prezidentem.

Od středy bude Rusko mít jednoho z nejmenších prezidentů na světě. Dimitrij Medveděv je vysoký 162 cm. Je tedy ještě menší než jeho předchůdce Vladimír Putin, který měří 170 cm.

V politice však neplatí, že velký státník musí mít vysokou postavu, jako měl například car Petr I. (Veliký) nebo francouzský prezident generál de Gaulle. Stejně vysoký státník jako Medveděv je v současnosti severokorejský vůdce Kim Čoung-il.

Francouzský prezident Nikolas Sarkozy, který je vysoký 168 cm, si při návštěvě Moskvy nebude muset obouvat boty s vysokými podpadky, jako to dělá když musí na veřejnosti stát vedle své nové manželky Carly, která je vysoká 178 cm. Italský premiér Silvio Barlusconi (171 cm) bude mít proti karikuristům, kteří ho kreslí jako trpaslíka, argument, že není nejmenším politikem na světě.

V Rusku velcí vůdci malé postavy nejsou mimořádným jevem. Lenin, Stalin a Chruščov něměřili víc než 165 cm. Politici malých postav si však musejí umět udělat imidž. Proto se Mededěv nechává fotografovat tak, aby stál dva metry před ostatními lidmi. Mistrem v předvádění ovšem byl Stalin, který se svými 165 cm se do podvědomí lidstva vepsal jako generalissimus vysoké vznešené postavy, jenž na ostatní pohlíží jakoby s nebes. Naopak Chruščovovu postavu zvětšoval jeho neustálý pohyb, vztekání, hulákání a tlučení do stolu.

Jedním z nejmenších hlav států 20. století byl se 135 cm výšky Mexičan Benito Juaréz. Mexičanům to však nevadilo a pětkrát si ho zvolili za prezidenta.

Žádné komentáře:

Okomentovat