Google

čtvrtek 6. září 2007

Dálnice na jih a do Evropy.


Na výpadových silnicích z Českých Budějovic se objevili dopravní značky, které přikazují snížit rychlost a zastavit, a muži ve světlozelených reflexních vestách.

Tentokrát se nejedná o akci policie, ale dotazníkovou akci soukromé firmy. Řidiči jsou tázáni na trasu, po které jedou. Odpovědi jsou nahrávány na diktafony, takže zdržení trvá jen několik vteřin.
O akci, která má trvat několik týdnů, byla sice veřejnost informovaná medii, ale její přesný účel vysvětlen nebyl. Jedná se zřejmě o zjištění směrů, jimiž se vozidla nejvíce pohybují, jako podkladů pro projekt dálnice a jejích přípojek.

Dálnice z Prahy do Českých Budějovic a dál na Linec je zatím velkou neznámou.
Několik prvních kilometrů sice bylo dáno do provozu jako přeložka u Tábora a na několika dalších místech jsou prováděny terénní úpravy, přesto vláda o této dálnici definitivně nerozhodla (neuvolnila peníze).

Odpůrci této dálnice se nacházejí především v Praze.
Jedná se o několik skupin, jejichž zájmy se v případě potřeby spojují.

Nejhlasitěji protestují ochránci přírody, kteří jako důvod uvádějí ochranu lesnaté oblasti v Posázaví. K nim se připojují Husákovi pohrobci, majitelé socialistických rekreačních objektů, jimž se jedná o chaty v místech trasy dálnice, které by měly být odstraněny. Dalšími odpůrci stavby jihočeské dálnice jsou politici ze severovýchodních Čech a Moravy, kteří preferují stavby dálnic v těchto oblastech.

Jinými odpůrci jsou někteří pražští "rádoby" ekonomové a "neúplatní" novináři, jimž pohodlnost a omezený rozhled nedovovoluje dohlédnout za hranice hlavního města, kteří důvod stavby dálnice na jih (a kamkoliv jinam mimo okolí Prahy) nedovedou (nechtějí) pochopit (naprosto vážně navrhují z Prahy do Lince jezdit přes Brno ).

Pro Jihočechy a jejich rychlejší spojení se světem svitla naděje se současnou vládou ODS, která stavby dálnic podporuje mnohem více než vlády ČSSD. Proto stavba pokračuje, i když jen pomalými přípravami projektu a předběžnými terénními úpravami.

Žádné komentáře:

Okomentovat