Google

úterý 25. září 2007

Klausův úspěch, nebo blamáž??


"Jednat, jednat, jednat," předevčírem v New Yorku volal po snížení emisí Arnold Schwarzenegger, přizvukoval mu exviceprezident Al Gore.

S opačnými názory, jako husitský válečník, jemuž Jirásek přiřkl heslo "Proti všem," vydal se do New Yorku zlehčovat globální oteplování Země český prezident Václav Klaus. Zřejmě doufá, že u konzervativních ideologů stoupne v ceně a jeho jméno se objeví na titulních stránkách světového tisku. V ČR předcházela Klausově cestě téměř bombastická mediální kampaň, organizovaná Hradem. Česká veřejnost měla být připravena na velký boj a velké Klausovo vítězství (předvolební), po němž zbytek jinak uvažujících státníků z celého světa zahanbeně zaleze do kouta.

Názor, že Klaus jedná sám za sebe, nikoli pod českou vlajkou, je silně zavádějící.
To v cizině příliš nerozlišují. Tak jako lékař je lékařem i mimo pracovní dobu, je prezident státu prezidentem za všech okolností, jeho zahraniční vystoupení by měla být odsouhlasena vládou. "Není důležité, co si o svém státě myslíme my, nýbrž co si o něm myslí zahraničí, nemůžeme si dovolit, aby se mysleli, že u nás je revoluce," byl názor Masaryka, jenž ve jménu státu ochotně slevil mnoho ze svých názorů filozofa.

V Klausově případě je navíc trapné, že vstoupil do služeb jisté nedůvěryhodné americké nadace a zoufale se chce stát figurinou její inzertní kampaně. Jak navenek proniklo z diplomatických kruhů, organizátoři newyorkského setkání se projevili navíc jako amatéři, kteří místo do Strakovy akademie omylem poslali pozvánku na Hrad, neboť neměli povědomí o tom, že ČR není prezidentský stát a český prezident nedisponuje výkonnou mocí. Tu má předseda vlády. Že Klaus pozvání přijal, vypadá, jako by neměl nic důležitějšího na práci?

Ojedinělý Klausův názor, bagatelizování klimatických změn, byl hned první den přijat mlčením. Světová média se jím vůbec nezabývala, černý Petr zbyl opět jen pro média česká, která na něj samozřejmě byla připravena. České sdělovací prostředky si v Klausových ideových výstřednostech libují už hodně dlouho. Jak bezpracně a levněji zaplnit novinové stránky i český éter?

Čelní stránky světového tisku zaplnil projev kalifornského guvernéra Arnolda Schwarzeneggera, jenž burcoval k rychlému jednání ve prospěch životního prostředí. Václav Klaus se svými názory zůstal v New Yorku sám, i americký prezident Bush, který je občas také proti razantnímu omezování negativních vlivů průmyslu a dopravy, tentokrát zřejmě pod váhou převažujících názorů se držel v pozadí.

V případě Klausovy americké cesty však nebude možno hovořit jako o fiasku.
Český prezident samozřejmě ví, co si může v rámci zvýšení popularity dovolit. V souboji názorů na klimatické změny je si jistý nejméně patem, neboť vliv lidstva na teplotu Země nelze žádným teploměrem nebo metrem změřit. Remiza při početní přesilovce soupeře bude samozřejmě vydávána jako úspěch.To zřejmě byl hlavní účel cesty do USA.

Foto: Reuters

Žádné komentáře:

Okomentovat