Google

pondělí 17. prosince 2007

Neduhy reformy zdravotnictví prý vyřeší trh.

Reformy českého zdravotnictví jsou podle vyjádření zástupců MZ i některých prominentních pražských lékařů kopírovány podle amerického zdravotnictví. V první řadě jsou napodobeny platby u lékařů (vstupné do ordinací). I další návrhy současného MZ však mají mnohdy charakter hodně zvláštní.

Řada odborníků domácích i zahraničních a téměř celá česká laická veřejnost jen nechápavě kroutí hlavami. Byly doby, kdy tomu bylo trochu jinak, kdy lidé mohli na české zdravotnictví být hrdí; právě Američané při návštěvě Československa systém českého zdravotnictví obdivovali, protože byl efektivní a léčení bylo na velmi dobré úrovni. Až do současnosti mimopražské nemocnice vydělávaly, praktičtí lékaři vydělávali i pojišťovny vydělávaly, proto důvody tak drastické reformy se zdají malicherné, fiktivní.

Podle předběžných informací má být základem připravované reformy činnost zdravotních pojišťoven, které budou platit jen tu nejlepší, nejefektivnější a nejdražší zdravotní péči. Pojišťovny budou kontrolovány zvláštním nově vytvořeným úřadem. Kontrolní odbor současného ministerstva, který s tím má dlouhodobé zkušenosti, bude zřejmě pověřen kontrolou tohoto nově vytvořeného kontrolního úřadu.

Na varovné připomínky prezidenta České stomatologické komory, že brzy bude u nás kritický nedostatek zubních lékařů, odpověděl mediální mluvčí MZ, že to jsou zbytečné starosti, neboť ve srovnání s vyspělými zeměmi zubních lékařů je dostatek. Navíc vyřešení tohoto problému je úkolem zdravotních pojišťoven-zaklínadla na reformu. Ministerstvo zdravotnictví se prý podobnými připomínkami nezabývá, protože po reformě se vše perfektně vyřeší samo.

Před několika lety v Praze přednášeli pedagogové Pittsgurghské university a také manažeři nemocnic a zdravotní pojišťovny. Ti posluchače z řad ministerských úředníkůvarovali před tržními mechanizmy ve zdravotnictví. Ortodoxní širokoplošné lpění na neviditelné ruce trhu velmi zdravotnictví zdražuje. Americké zdravotnictví je kvůli tržním praktikám značně nákladné a neefektivní.

Systém v USA je předražený a nespolehlivý. Dokonce i chudí obyvatelé Velké Britanie jsou na tom se zdravotní péčí a zdravím lépe než bohatí Američané. V některých ukazatelích má dokonce lepší výsledky i Kuba, která do zdravotnictví dává jen zlomeček výdajů co USA.

Ministerstvo zdravotnictví ČR, které má nyní 300 zaměstnanců, , podle nového vedení bude omezovat administrativu, postupně ustupovat do pozadí a časem dokonce snad zaniknout, jeho nezbytné funkce by vykonávaly jiné úřady. Skutečnost bude asi jiná, jak ukazují americké údaje: ve zdravotnictví tam je neskutečný počet úředníků, kteří stále nemohou práci zvládnout. Například ve státu Pensylvania , jenž má přibližně stejné množství obyvatel jako ČR, mají zdravotnické úřady1300 zaměstnanců. (Jiří Krž)

(16.12.2007)

Žádné komentáře:

Okomentovat