Google

pátek 30. května 2008

AK ČR se vydala do Německa.

Stávku německých výrobců mléka podporuje nejen západošvýcarské rolnické sdružení Uniterre, které s transparenty vyšlo do ulic Romandie, ale i prezident Agrární komory ČR Jan Veleba.

AK ČR vydala prohlášení:
  1. Agrární komora spolu s největšími mlékařskými odbytovými družstvy Mleecop a Mlékařským a hospodářským družstvem JIH a chovatelskými svazy podporuje německé farmáře v jejich úsilí za narovnání farmářských cen tak,aby přestaly být podnákladové.
  2. Čeští farmáři nebudou zároveň těmi, kteří výpadek mléka v německých mlékárnách nahradí svými vývozy
  3. Agrární komora žádá ministra zemědělství ČR Petra Gandaloviče,aby si vzal příklad ze svého německého kolegy, který se za své zemědělce jednoznačně postavil.Podle Seehofera za nízkými výkupními cenami mléka stojí silná vyjednávací pozice supermarketových řetězců. Uznal, co české ministerstvo zemědělství vidět nechce, že maloobchod s potravinami přitlačil mlékárny ke zdi a dosáhl extrémních slev

Aby pan Veleba prakticky své prohlášení potvrdil, vydal se společně se zástupci Mlékařského a hospodářského družstva JIH do Německa, kde se s německými farmáři zúčastnil celoněmecké protestní akce.

Německá stávka "mléčných sedláků" byla vyvolána především jednáním jedné postsocialistické východoněmecké mlékárny, která strhla k snižování cen mléčných výrobků, na úkor zemědělců, i další německé mlékárny. Východoněmecká velkovýroba doposud dostávala za mléko méně než 30 centů (7,50 Kč) a mlčela, nikoli 100.000 menších producentů mléka v ostaních částech Německa.

Co však hledají zástupci AK ČR v Německu, kde jde jednak o vnitřní spor politický a o spor mezi producenty mléka a mlékárnami, když v českých poměrech jsou pod křídly AK producenti i mlékárny? České velkochovy určitě lít mléko do kanálů nebudou, tak jako to odmítá většina rakouských sedláků, z nichž jen 6 tisíc "mléčných sedláků" ze 45 tisíc je ochotno se ke stávce připojit. Rakouský trh, tak jako český, je na bojkot mlékáren příliš malý.

Obchodní řetězce v ČR, které jsou většinou majetkem německých vlastníků, nedělají nic jiného, než využívají situace a kupují od té mlékárny, která je levnější. Zákony trhu jsou nemilosrdné především k těm téměř bezbranným, to je k zemědělcům. Mlékárny i obchod vždy svůj nekřesťanský zisk mít musí.

Rozdělí se snad pan Veleba na dvě části nebo se chvíli bude bít za české zemědělce a chvíli za české mlékárny? Není to jen populistické gesto a snaha zasadit "podpásovku" reformám ministra zemědělství Gandaloviče? Nejedná se AK více o dotace pro českou velkovýrobu než o problémy německých rolníků?

1 komentář:

  1. Společnost pro ochranu půdy v ČR
    http://www.ochranapudy.cz

    OdpovědětVymazat