Google

čtvrtek 26. června 2008

Cena zemědělské půdy podhodnocena.

Zhruba dvěma milionům vlastníků zemědělské půdy to zní neuvěřitelně. Za pronájem svých pozemků dostávají od zemědělců léta ,,směšné" nájemné, v posledních letech průměrně za hektar tisícovku ročně.

Po vlně zdražování zemědělských plodin, přísunu evropských agrárních dotací a také rozjezdu administrativních opatření ale v posledních měsících došlo i na jejich komoditu.

Pozemky, se kterými lze nakládat, podražily meziročně o polovinu a dosahují až 130 tisíc korun za hektar. A dále porostou. Potvrzuje to například Jaroslav Urban ze společnosti Farmy.cz. Prodeji a ,,výnosnějšímu" pronájmu stále ještě stojí v cestě roztříštěné vlastnictví, moratorium pro cizince do roku 2011 a nutnost provedení pozemkových úprav.

Co se týká jinak bezproblémových polností a pastvin, je ovšem podle obchodníků s půdou stále více zájemců ochotných připlatit.

Spousta z nich přitom v zemědělství nehospodaří. Majitelé půdy si ale musejí rozmyslet, jakým způsobem chtějí své pozemky zpeněžit.

,,Vzhledem k současnému oživení trhu se zemědělskou půdou je nyní možné prodat tyto pozemky výhodněji než kdykoliv v minulosti. Nabídky od přímých zájemců však nebývají nejvýhodnější a skutečné tržní ceny lze dosáhnout, pouze pokud nabídnete pozemky k prodeji širokému okruhu zájemců," uvádí Urban. V některých lokalitách lze podle něj počítat dokonce s několikanásobně vyšší tržní cenou.

Většina zemědělských pozemků je stále v jakési klatbě nepřevoditelnosti na jiného majitele. Rozorání mezí v minulosti totiž způsobilo, že má obrovské množství vlastníků svá pole uvnitř mnohahektarového lánu.

Takovým případům musí předcházet takzvané pozemkové úpravy, aby tyto pozemky bylo vůbec možné identifikovat a například vyměnit za přístupnější u cesty. Podle šéfa Svazu vlastníků půdy Františka Jandy je v evidenci a konkrétní identifikaci pozemků stále velký zmatek.

Ministerstvo zemědělství rozhodlo investovat do zavedení ,,pořádku" v evidenci půdy větší částku poprvé v polistopadové době.

,,V roce 2008 je pro veškerou činnost pozemkových úřadů předpokládáno využití z různých zdrojů 2,3 miliardy korun, což poprvé od roku 1995 odpovídá požadavkům pozemkových úřadů," sdělil ředitel Ústředního pozemkového úřadu Jaroslav Vítek. Proces pozemkových úprav plánuje úřad do roku 2013 zahájit a dokončit na sto tisících hektarech ročně. Než budou dokončené zcela, potrvá to ještě mnoho let. Přesto poroste podle Jandy také nájemné (Zdroj:biom,23.6.2008)

3 komentáře:

  1. Zemědělské družstvo Dobruška platí svým nájemcům 300,--Kč ročního nájemného za hektar zemědělské půdy!

    OdpovědětVymazat
  2. poradite nekdo koliK je asi spravne chtit po najemci za hektar pole? od-do?
    pronajimam pole za 700kc rocne 1Ha....
    nechci nikoho oskubat ale umim si priblizne spocitat za co se proda 1Ha brambor ...
    a jake jsou na to naklady...

    OdpovědětVymazat
  3. není podstatné,co vypěstuje nájemce. Většina zemědělců těží z dotací, které někdy dosahují až 10 tisíc na ha. 2.000 nájem není nic moc.

    OdpovědětVymazat