Google

sobota 28. června 2008

Další útok vlády proti venkovu.

Do konce června musí obce schválit obecně závazné vyhlášky týkající se místní úpravy sazeb daně z nemovitostí. Vyhlášky přitom mohou od příštího roku sazbu daně oproti základní sazbě dané zákonem zvýšit až pětinásobně, nebo jí naopak zcela odpustit.



Kdo zná situaci ve složení zastupitelstev malých obcí a měst a jejich vztah k penězům, nemůže předpokládat, že obce nevyužijí možnost zvýšit daň z nemovitostí na nejvyšší možnou míru, jak to stanoví zákon. Obecní "výboři" jsou většinou všechno jiné než zemědělci a vlastníci větších ploch zemědělské půdy. Tradiční soukromí zemědělci jsou pro současnou komunální politiku v podstatě nepoužitelní, nemají v ní šanci, proto se do ní nehrnou, a manažeři zemědělských družstev a společností v malých obcích nežijí.

"I když chápeme princip decentralizace kompetencí na obecní úřady, odnesou navýšení sazeb s plnou parádou především zemědělci," uvedl k tomu tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) Jaroslav Šebek. Podle něj totiž obce nevyužijí možnost navýšit sazbu daně jen v určitém území, ale naopak jí navýší plošně. Zatímco ale majitelé domů budou platit více peněz z ploch v řádech desítek či stovek metrů čtverečních, u zemědělců půjde o platby z desítek hektarů.

"Například v intravilánu obce je možné daň zvýšit, ale u zemědělských pozemků ji zcela odpustit. To může do zemědělského podnikání přitáhnout více zájemců,"říká ministr zemědělství Gandalovič. Ministr zároveň zdůraznil, že možnost měnit sazbu daní z nemovitostí je pouze prostor, který obce mohou, ale také nemusí využít.

Pan ministr je zřejmě nenapravitelně naivní optimista, když si myslí, že malé obce, které podle zákonů džungle bojují o každou korunku, odpustí daně vlastníkům zemědělské půdy. V době, kdy sdělovací prostředky chrlí jednu dezinformační zprávu za druhou o tom, kolik miliard venkov dostává dotací, by to byl zázrak.

Snaha Asociace soukromého zemědělství zmírnit tuto vyhlášku je sice ušlechtilá, ale opatrná, neboť vedení této organizace je z ideologických důvodů povinno respektovat rozhodnutí strany a vlády. Přesto jsou protesty slyšitelné.

"Výrazné zvýšení majetkových daní za použití dalších zákonných koeficientů se může stát v některých oblastech, především v okolí velkých sídel, pro zemědělce skutečně těžko zvládnutelné," zdůrazňuje Šebek. Podle něj by pětinásobné zvýšení daně v některých případech znamenalo pro zemědělce vyšší daňovou zátěž, než kolik činí stávající výše dotací.

Žádné komentáře:

Okomentovat