Google

sobota 21. června 2008

Když roste ekonomika, přibývá hladových lidí.

Lidská společnost si stanovila kriteria blahobytu, národohospodáři vypracovali postupy jak se k němu dobrat, přesto přibývá hladových lidí. Jako by se rozevíraly nůžky: čím více bohatých, tím více chudých. S každým novým dnem přibývá na celém světě lidí, kteří nemají peníze na jakékoli jídlo.

Někteří zemědělští ekonomové tvrdí, že na světě lidstvo bude přibývat, že bude potřebovat stále více potravin, že jejich výroba je perspektivním odvětvím, že úspěšní budou ti, kdož zvýší výměry obilovin a počty hospodářských zvířat.

Jaká však je současná skutečnost? Klesá spotřeba nejen pšenice, ale také dalších plodin rýže, kukuřice, sóji atd. Příčina? Bída. Jedna pětina lidí na Zemi nemůže denně dát na živobýtí více než 1 dolar (16 Kč).

Pomineme-li politické příčiny bídy (uměle omezovaná těžba ropy), nemůžeme přehlédnout změnu klimatu. Výkyvy počasí, které stále častěji lomcují střední Evropou, jsou jen zlomkem toho, co je možné pozorovat na ostatních kontinentech. Podíl lidstva na tragickém vývoji klimatu je nepopiratelný.


Zatím je zemědělství sice schopno zajistit potraviny pro všechny lidi, ale jsou signály, že ve velmi blízké budoucnosti může zásluhou nedostatku vodních srážek na jižní polokouli dojít k nedostatku potravin, k hladomorům, ke kolapsu ekonomik malých i velkých zemí.

Žádné komentáře:

Okomentovat