Google

úterý 24. června 2008

Lesy ČR koupily 250 fabií.

Lesy ČR s.p. uzavřely kupní smlouvu na nákup 250 vozů Škoda Fabia. Jejich celková hodnota je 90 miliónů korun. Výběrového řízení se zúčastnilo 13 uchazečů.

Pro přesnost: Cena jednoho vozu je tedy 360.000 Kč. Je to mnoho, nebo málo? Stačí na něj 300 kubíků prodaného dřeva? Při současných cenách asi těžko. Na všechny nové fabie padne asi 7500 kamionů se dřevem.

Lze se divit, že hospodaření v tomto státním podniku je neziskové, alespoň pro stát, pro většinu jeho občanů. Šetřit se prý nedá. Počet nakoupených vozů však asi nebude konečný - vycházejí tak 3 vozy na jeden okres. To je proklatě málo. Nové oktavie dostanou tak maximálně někteří vedoucí závodů. Ale co ostatní? I ostatní lesníci zpohodlněli - většinou se po lesních cestách prohánějí v silných terénních vozech, které samozřejmě jsou také majetkem podniku.

Pamětnici jistě vzpomenou, že dlouhá desetiletí hlavním dopravním prostředkem lesníků byl motocykl. Bylo to praktické, nebylo třeba širokých zpevněných cest, dalo se s ním jezdit mezi stromy i v téměř nesjízdném terému - stačilo slézt a tlačit. Auty se jezdilo na ředitelství.

Dnes jsou v lese i motocykly a jejich levný provoz výjimkou. Přitom ještě před sto léty hlavním dopravním prostředkem lesníka byly jeho nohy. Ty byly rychlejší než volské povozy, které v té době se v polích a lesích nejvíce pohybovaly. Koně bývali jen na větších statcích a myslivnách, běžný hajný mohl zapřahat maximálně kravku.

Během jediného století vývoj lesního hospodářství dospěl k tomu, že z lesů zmizel dobytek, koní je tam už také minimum, z mysliven a hájoven se staly rekreační budovy. Není pak divu, že lesníků, kteří se pohybují v lesích, také ubylo - ti, co by chodili jen pěšky, k spatření nejsou - ale náklady na lesní hospodaření jaksi rostou a rostou.

Žádné komentáře:

Okomentovat