Google

neděle 22. června 2008

Odškodnění křivd z 90.let.

Transformace JZD v devadesátých letech 20.století proběhla jako další fáze komunistické kolektivizace zemědělství.

Zákon, který má napravit křivdy způsobené při transformaci českého zemědělství v devadesátých letech minulého století, projedná v blízké době vláda. Na výroční 10. Valné hromadě Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ) v Jihlavě to řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Kabinet by se měl zákonem zabývat pravděpodobně ještě do konce měsíce na jednání vlády 25. června 2008. Do Strakovy akademie se vrací po několika týdnech, kdy jej v původní verzi nedoporučila k projednání Legislativní rada vlády.

„Předložím vládě upravenou verzi, která zapracovává připomínky Legislativní rady. Její předseda mi přislíbil, že projednání této verze v kabinetu podpoří,“ uvedl v rámci svého vystoupení ministr Gandalovič.

Na základě zákona by měly být vyplaceny nároky podílníkům družstev, kteří se rozhodli pro finanční vypořádání a jejich družstva v průběhu sedmileté ochranné lhůty zanikla nebo z nich byl majetek vyveden do jiných společností. Podle odhadu ministerstva zemědělství se bude týkat více než 100.000 lidí.

Ministr připustil, že vláda nemusí být v otázce transformačního zákona jednotná. Je proto připraven předložit také alternativní řešení v podobě částečné nápravy křivd.

„Na jednání vlády budu mít připravenu také druhou variantu. Ta předpokládá odškodnění oprávněných osob ve výši jedné třetiny jejich nároků, maximálně však do sta tisíc korun. Tím by se podařilo alespoň částečně napravit nespravedlnost způsobenou v minulosti,“

Žádné komentáře:

Okomentovat