Google

sobota 26. července 2008

Ministr odmítá peníze na školní mléko.

"Změnila se situace, dnes mléko lze bez problémů vyvézt do zahraničí," takto nedávno v Brně zdůvodňoval ministr zemědělstvíPetr Gandalovič zrušení podpor na mléko prodávané ve školách, "ani z hlediska producentů není toto mléko příliš významné. Pro ministerstvo je to zbytečná zátěž, velké náklady, přičemž vliv tohoto mléka není jasný."

Na dotované mléko v českých školách mají nárok pětkrát týdně všichni žáci. "Školní mléko" je dětěm poskytováno od roku 1999, výhod programu využívá 2.600 škol. Za čtvrtlitrové balení platí žáci 4 Kč, dotace je 6 Kč.Způsob prodeje mléka je výhodný především pro ekonomicky slabé rodiny.

Gandaloviče nečekaně podpořil ministr školství Onřej Liška: "Mléko do škol je projekt, na jehož negativní stránky už dávno upozorňuji. Navíc připravujeme komplexní změny celého školního stravování, aby děti jedli zdravěji."

Proti zrušení zaběhlého programu školní mléko se postavila Potravinářská komora ČR. Podle zástupce PK má projekt velice kladný vliv na zdraví dětí, přičemž u nich vytváří prospěšné stravovací návyky, které mohou mohou změnit nevhodně vyvážený jídelníček současné generace a potlačit civilizační choroby.

Rozhodnutím ministra jsou zklamaní i zástupci mlékáren. Je to pro ně překvapení, protože Evropská unie se v nejbližším období chystá dotovat nejen mléko, ale také sýry, kefír a jogurty. Mimo mléčných výrobků se v Bruselu uvažuje o "školním ovoci a zelenině". Co jiné země obtížně prosazují, má v ČR být zrušeno.Jeví se to, jako by protievropský óder z Hradu občas zavál i na Těšnov?

Gandalovič se v případě dotování zdravých potravin pro děti chová nepochopitelně, když odmítá bruselské peníze. Šetření je na místě vždy a všude, šetřit musí většina lidí, ale každé šetření musí mít pravidla a priority, kde šetřit více a kde méně. Šetření na dětech a zdraví bývá obyčejně na posledních místech. V případě současné vlády je to, jak se zdá, úplně opačně.

Žádné komentáře:

Okomentovat