Google

neděle 19. října 2008

Klausův odér likviduje pravici.

Ve včerejších krajských volbách se občané pomstili za volbu prezidenta. Způsob, jakým proběhla volba prezidenta, zůstal v podvědomí českých občanů. Většina si Klause nepřála. Po prosazení svého kandidáta se ODS domnívala, že je dítětem štěstěny, že jí stačí roztáhnout křídla a automaticky bude stoupat vzhůru. Volby - krajské nevyjímaje - však neprobíhají nad oblaky, ale hezky na zemi, a to na celém území země české, moravské a slezské.

Při pohledu na volební výsledky krajských voleb by se laikovi - nezasvěcenému obyvateli některého jiného státu - nemusela situace jevit tak tragicky, aby vše brala sociální demokracie. Ve většině krajů je převaha nad ODS několik málo procent, o krajských vládách by měly rozhodnout koalice, takže určitou šanci by ODS mohla mít. Mohla. Kdyby ovšem vysoké trumfy nedrželi komunisté - klasická česká specialita. Jen blázen se může domnívat, že by komunisté, průměrně asi s patnácti procenty hlasů, podpořili ODS.

Do krajských voleb nezasáhla Praha se svým silným zázemím ODS. Praha pravidelně dokáže přehlasovat názory venkova a rozhodnout o celkových celostátních výsledcích. To by pro ODS, která ovládá většinu pražských medií, měla být určitá naděje do příštích parlamentních voleb, řádných čí předčasných.

Klaus založil ODS jako ochranku tunelové privatizace. ODS vykonala svou povinnost, mouřenín by měl táhnout do historie. Na vytunelování toho už moc není. Po téměř dvou desetiletích se ukazuje, že ODS jako nepřirozený subjekt východoevropského typu podcenila levici a její intriky, příliš se v minulosti soustředila na likvidaci občanských hnutí a pravicových konkurentů (OH, ODA, US, DEU, KDU-ČSL atd.), na což doplácejí nejen všichni pravicově smýšlející lidé, ale celá země. Volba socialistů se totiž vždy rovná volbě zadlužování státu.(Jiří Krž,19.10.2008)

Žádné komentáře:

Okomentovat