Google

sobota 24. ledna 2009

Rakušané dostanou příspěvky na nákup aut.

Od 1.dubna 2009 do 31. prosince 2009 budou na nákup nového automobilu Rakušané, kteří mají stará auta, od vlády dostávat zvláštní premii 1500 euro (42.000 Kč).




  • První podmínkou je potvrzení o ekologické likvidaci vozu vyrobeného před rokem 1996, přičemž 85 procent dílů musí být recyklováno. Likvidace bude provedena zdarma.

  • Příjemcem prémie může být pouze fyzická osoba, na kterou byl starý vůz zaregistrován nejméně jeden rok. Vůz nesmí být havarovaný.

  • Nové vozidlo musí splňovat emisní třídu EURO4, od podzimu 2009 třídu EURO5.

  • Premii nedostane kupující, ale prodejce nového vozu, který na ministerstvo financí zašle zprávu o registraci nového vozu. Částka mu bude vyplacena do čtyř dnů.

Odhaduje se, že na těchto prémiích bude vyplaceno 45 milionů euro. Jednu polovinu uvolní rakouská spolková vláda, druhou uhradí výrobci aut.

Zpráva o poskytování prémie na nákup nového vozu poměrně rozbouřila rakouskou veřejnost, která se ptá: "Proč jsou zvýhodňováni jen někteří lidé? Proč jen na nové vozy? Proč jen na auta, a ne na jiné zboží?" Kvůli uvolnění státních peněz jsou i mezi politiky značné rozpory. Nelíbí se jim zavádění systému: "Kdo dřív přijde , ten dřív mele!" Objevily se totiž názory, že o likvidaci starých vozů bude velký zájem, a předpokládaná částka zdaleka nebude stačit, na některé kupující se peníze nedostanou.

Žádné komentáře:

Okomentovat