Google

sobota 2. května 2009

Spravedlnost se žlutou kartou.

Ilustrační foto










Fotbal jako jeden z nejmasovějších sportů na světě nepatří mezi životu nebezpečné sporty, přesto dochází k úrazům. I když se hraje podle pravidel, tak fotbal bolí.

Ne všichni fotbalisté jsou morálně na výši, ne všechny fauly jsou neúmyslné. Nehraje se jen první liga, kde je vše pod kontrolou kamer a tisíců diváků, ale také nižší soutěže, kde úrazy bolí stejně nebo více. Vzruch mezi fotbalisty v jihočeském kraji způsobil úraz, k němuž došlo v utkání Čkyně - Roudné.

Jihočeský fotbal 31.3.2009: "Do druhého poločasu vstoupili aktivněji domácí, kteří vsadili vše na dlouhé nákopy, jelikož hřiště již připomínalo spíše oraniště a kombinační hra na něm byla téměř nemožná...
V 72. minutě byl ,,likvidačním“ faulem zraněn kapitán Roudného Pintér, kterého jeden ze čkyňských hráčů trefil kolenem do zad a přivolaná záchranná služba odvezla hráče Roudného do nemocnice z podezřením na zranění ledvin.
...v 86.minutě byl po potyčce s Ketzerem ve vápně domácích vyloučen pouze hostující Píša a z následného protiútoku celek Čkyně rozhodl, když centrovaný míč se dostal právě ke Ketzerovi, který z otočky trefil k tyči 3 body pro domácí celek."

Tolik zpráva o utkání.

„Přikryl jsem si balon a najednou jsem cítil úder do zad,“ říká zraněný Tomáš Pintér, který si více nepamatuje.

Zhroutil se na zem, vstal, ale bolestí se opět zhroutil. Ze hřiště jej museli odnést na nosítkách. Kvůli bolesti v zádech nebyl schopný postavit se na nohy. Proto ho záchranná služba odvezla do nemocnice, kde zjistili, že má poškozené dva obratle.

O utkání byl natočen videozáznam, který však právě v okamžiku - a to je záhada - kdy došlo ke kontaktu obou hráčů, je roztřesený, jako by z něho byla právě tato část vystřižena. Ze záznamu se nepozná, k jakému kontaktu mezi hráči došlo. Lze však bezpečně vidět, že stojící Pintér zpracovával přízemní přihrávku a obránce domácího mužstva přibíhá zezadu a nesnaží se zasáhnout míč, ale atakovat Pintéra. Jestli to bylo kolenem nebo jinak, ví jen on sám.

Čkyně je proslulá drsným diváckým prostředím, ve kterém si hosté vyslechnou nejednu urážku. Ušetřen nebyl ani těžce zraněný Tomáš Pintér, přičemž nejslušnější výraz asi byl "simulant". Obhájci domácího mužstva vinu domácího hráče popírají, přicházejí s jednou verzí obhajoby za druhou: že Pintér si úraz způsobil pádem na zem, že už se zlomenými obratli nastoupil do utkání, a dokonce, že si úraz způsobil pádem na koleno domácího hráče.

„Ptal jsem se doktora, jestli se mi to nemohlo stát tím pádem na zem. Ale prý je to absolutně vyloučené,“ řiká zraněný hráč.

Zatímco roudenský hráč ležel v nemocnici, jihočeská disciplinární komise rozhodla, že už případ zpětně řešit nebude: Hráč, který Pintérovi zranění způsobil, byl už při utkání rozhodčím napomenut žlutou kartou. I ve sportu tedy může spravedlnost být zvláštní. (R.Fischer,2.5.2009)

Žádné komentáře:

Okomentovat