Google

úterý 16. června 2009

Kolibřík je nejrychlejší letec.

Zprávy o senzačních objevech amerických vědců se v českých novinách objevují už dobrých sto let, hlavně zajímavosti ze života zvířat jsou vyhledávány.

Jaroslav Hašek nebyl americký vědec, přesto - jak několikrát ve svých dílech popsal - zásoboval čtenáře Světa zvířat fantastickými objevy. Ty zčásti přebíral ze zahraničí, zčásti si vymýšlel.

Tentokrát přišla ze zámoří zpráva o objevu jistého amerického vědce - jehož jméno v Evropě předtím moc lidí neslyšelo - o tom, že ptáček kolibřík je nejrychlejším letcem na Zemi. Ten vědec, který se jmenuje Christpher Clark, oznámil, že kolibřík létá rychleji než proudová vojenská stíhačka. Řada sdělovacích prostředků zprávu zveřejnila, přičemž vynechala podstatné údaje.

Nejpodstatnější chybějící údaj je: …v poměru k velikosti trupu. Uvedený vědec prý nějakou speciální kamerou zjistil, že kolibřík, který sleduje samičku, je schopen vyvinout rychlost až 40 metrů za vteřinu. To je 144 km za hodinu. To je ve skutečnosti osmkrát méně než je rychlost zvuku, kterou stíhačky překonávají - pamětníci možná vzpomenou na hromové rány, které při prorážení zvukové bariéry MIGy způsobovaly.

Vysoké rychlosti kolibřík dosahuje, když na konci střemhlavého pádu ještě zaakceleruje křídly. Kvůli bzučivému zvuku, který kolibřík vydává dostal anglické označení hummingbird (bzučící pták).

Žádné komentáře:

Okomentovat