Google

středa 30. ledna 2008

Před 75 lety se Hitler dostal k moci.


Před pětasedmdesáti lety německý prezident maršál Paul von Hindenburg jmenoval vůdce NSDAP (Národně-socialistická německá dělnická strana) Adolfa Hitlera německým kancléřem.NSDAP vyhrála v Německu v roce 1932 volby. Hned po jmenování nastolil Hitler fašistickou diktaturu.


Strarna byla založena v roce 1919, Hitler, který dostal legitimaci s číslem sedm, se stal jejím vůdcem. V roce 1920 vyhlásil program NSDAP, v roce 1921 strana vytvořila z lumpenproletariátu polovojenské jednotky SA, v roce 1922 se Hitler pokusil o první puč v Coburgu, v roce 1923 se v Mnichově připojil k dalšímu neúspěšmému puči, vedenému generálem Ludendorffem. Byl uvězněn a strana byla zakázaná.


Ve vězení Hitler nadiktoval knihu Mein Kampf, v níž propagoval nadřazenost germánské rasy, dobyvačnou válku proti jiným národům a vyhlazení Židů.


Po roce byl Hitler propuštěn a v roce 1925 obnovil činnost NSDAP, přičemž na ochranu svou a dalších funkcionářů zřídil pětičlennou ochrannou službu SS, která se postupně rozrostla na největší oporu nacistického režimu - v roce 1944 v jednotkách SS bylo 900.000 mužů.

Žádné komentáře:

Okomentovat