Google

neděle 26. srpna 2007

Úspěšná Země živitelka 2007.


Letos se výstava Země živitelka koná už po čtyřicáté. Po útlumu návštěvnosti na přelomu tisíciletí znovu se počet návštěvníků zvyšuje. V loňském roce jich příšlo více než 100 tisíc, letos bude tento počet zřejmě překonán, jen v pátek 24.srpna 2007 bylo na výstavišti více než 23 tisíc lidí.

I když počty návštěvníků dosahují jen asi čtvrtinu až třetinu návštěv z konce sedmdesátých let minulého století, přesto výstaviště činí dojem přeplněnosti. Příčinou nejsou černí návštěvníci, ale fakt, že velká část plochy výstaviště byla prodána na stavbu hypermarketu Tesco. Zmizelo několik hektarů, na kterých bývala pokusná políčka, chmelnice, několik menších pavilonů a značný prostor pro stánky.

O letošní výstavu mají zájem nejen návštěvníci, ale také vystavovatelé. Vystavuje jich na sedm set z dvaadvaceti zemí. Zájem českých a slovenských trhovců je samozřejmý, někteří mají stánky pronajaté na všechny akce, které se zde během roku konají.

Horký průběh konce letošního srpna ovlivňuje sice příznivě návštěvnost na výstavě a tržby ve stáncích s nápoji, ale vedro přes 30 stupňů ve stínu (kolem 40° na slunci) zahání unavené lidi k sledování kulturního pořadu z laviček v Pivovarské zahradě. Páteční program zde organizoval Český rozhlas České Budějovice, který nabízel dechovou hudbu v podání kapel, jejichž nahrávky se velkou měrou podílejí na oblíbenosti této stanice (Božejáci, Veselka a Babouci).

V sobotu 25.srpna 2007 výstavu navštívil prezident Václav Klaus, vracející se z oficiální návštěvy Rakouska, který při zahajování celostátních dožínek opět využil příležitost ke kritice centralistické a hospodářské politiky Evropské unie.

Již po prvních třech dnech organizátoři výstavy Země živitelky konstatují, že ta letošní patří k těm nejlepším po roce 2000. Spokojeni jsou většinou i návštěvníci, zemědělci zde nacházejí bohatý výběr techniky, ostatní široký výběr jarmarečního zboží a bohatou nabídku občerstvení.

Žádné komentáře:

Okomentovat