Google

sobota 25. srpna 2007

Výstava Země živitelka 2007.


Ve čtvrtek 23. srpna byla zahájena výstava Země živitelka. Tradiční českobudějovická výstava se v posledních letech koná bez gigantické reklamy a mediální pompy. Ve městě ji také nic nepřipomíná, České Budějovice žijí, jako by se jich výstava netýkala.

Bývaly doby, před rokem 1989, kdy výstavou Země živitelka žily nejen České Budějovice a celý Jihočeský kraj, ale celé české zemědělství a venkov. Dlouhá léta si Země živitelka udržovala titul nejnavštěvovanější československé výstavy. Stotisícová denní návštěva nebyla ničím výjimečným.

Vysokých návštěv bylo dosaženo také politickou propagandou, ale mnohem účinnější byla materiální lákadla. Zemědělci z Čech a Moravy dostali vstupenky a byli do Českých Budějovic zdarma dopraveni. Velkým lákadlem býval kulturní program - bylo jen velmi málo ze špičky českých a slovenských zpěváků populární hudby, kteří zde nevystupovali.

O největší úspěch se však staral tehdejší státní obchod, který do stánků na výstavišti přesunoval relativně levné potravinářské i průmyslové zboží, jež na běžném trhu k dostání nebylo. To lákalo i nezemědělskou část obyvatelstva, a tak na výstaviště se odpoledne, po návratu ze zaměstnání, na jednu dvě hodiny hrnuli i obyvatelé Českých Budějovic.

Po roce 1989 přišly pokusy změnit ráz výstav, vytlačit stánkaře z výstaviště, aby výstavy (tzv.Agrosalon) byly především pro odbornou zemědělskou veřejnost, jako je tomu na výstavách v zahraničí. V českých zemích však je situace úplně jiná než v zemích s rozvinutou malozemědělskou formou hospodaření, s počty majitelů zemědělských závodů, jež jdou do statisíců a milionů. V ČR mohou skutečný zájem o nákup techniky, zvířat a technologií mít jen manažeři zemědělských velkopodniků, jichž je kolem 4 tisíc, a asi 10 tisíc soukromých zemědělců. Čeští zemědělští odborníci by rozhodně výstaviště nezaplnili, proto se tam musely vrátit tradiční jarmareční stánky a kulturní programy. (pokračování)

Žádné komentáře:

Okomentovat