Google

pátek 14. září 2007

Barroso o reformě agrární politiky EU.


"Pro společnou agrární politiku musíme vytvořit nové podmínky a stanovit jiné priority," ve středu 12.září.2007 v Bruselu řekl eurokomisař José Manuel Barroso, "že ceny zemědělských produktů stoupají je možná dobrý základ pro snižení subvencí."

Eurokomisař sice průběžně připravuje reformu financování členských států, ale hlavně se připravuje na nadcházející rok. Roky 2007 až 2013 mají být zkušebním obdobím, během něhož jednotlivé státy mají čas připravit na změny ve financování. V tomto období bude vyplaceno 864 miliard euro.

Barroso předpokládá, že výdaje EU na zemědělství budou v roce 2013 tvořit 32 procent z celkových výdajů EU. To by znamenalo snížení subvencí téměř na polovinu proti roku 1988, kdy do zěmědělství šlo 61 procent. Rozhodnutí by mělo padnout ve druhé polovině příštího roku, za předsednictví Francie.

Zemědělci by opět měli žít z toho, co sklidí, nikoli být závislí na subvencích. Evropské zemědělství se musí řídit světovými cenami.

"Malicherná, technokratická a nejasná!" reagoval včera na Barrosova slova francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Co říká Sarkozy, není v otázce zemědělských subvencí podstatné, daleko důležitější budou reakce francouzských sedláků. Doposud si vždy v Bruselu vybojovali, co chtěli. Dostávali ročně 10 miliard euro (280 miliard Kč !!!), což ve skutečnosti bylo nejvíce peněz, které EU dávala do zemědělství jedné země (také nejvíce na jeden zemědělský podnik).

Žádné komentáře:

Okomentovat