Google

sobota 22. září 2007

Globální oteplování?


Lidé, kteří při nákupu potravin sledují jejich cenu, mohou téměř denně konstatovat, že cena stoupá. Příčinou je hlavně vysoká poptávka po obilí, jehož úroda na jižní polokouli včetně Australie bude katastrofální.

Přes veškerý technický pokrok je zemědělská výroba základem existence lidstva, tak jako to bylo před mnoha tisíci lety. Nejluxusnější auto ani nejvýkonnější počítač nikoho nenasytí.

Zprávy, které přicházejí z Austálie, nemohou svět potěšit, zákazníci potravinářských obchodů se mohou připravit na mnohem vyšší ceny než doposud. U protinožců končí zima, během níž v tamní nejúrodnější oblasti (stát Jižní Wales) nespadla kapka vody. Odhaduje se, že polovina porostů obilí vyhyne, sklizeň se odhaduje na 41 procent.

Jestliže Austrálie je třetím největším vývozcem pšenice na světě, a mizerná úroda bude i v Jižní Americe a Asii, dá se předpokládat, že poptávka po obilí a jeho cena budou kulminovat v příštím roce.

Obilí ovšem není jediným produktem australského zemědělství, stejně nízká úroda bude u citrusů, ořechů a vína. V žádné případě se lidé na celém světě na snížení cen potravin těšit nemohou.

Středoevropané sice momentálně žádné výrazné teplo a sucho nepociťují, spíš opak, protože září 2007 je o něco chladnější a vlhčí než v předcházejících letech, přesto by se měli nad klimatickými změnami také zamyslet. Způsobují je pouze vesmírné jevy, nebo k nim také přispívá neuvážená činnost lidstva?

Žádné komentáře:

Okomentovat