Google

pátek 21. září 2007

Do války budějovických pivovarů vstupuje Regent.



Do bratro-
vražedné války dvou českobudějovických pivovarů, Budvaru a Samsonu(B.B.),
o značku Budějovický-Budweiser, zapojuje se dosti nadějně další soupeř, a sice také nedaleký (24 km) třeboňský pivovar Bohemia Regent.

Třeboňský pivovar, jehož založení se datuje do roku 1378, si už před několika lety nechal zaregistrovat značku piva Budějovický Regent. Dlouho bylo ticho, ale najednou se to přestalo líbit pivovaru Budvar a podal stížnost u Úřadu pro průmyslové vlastnictví.

Pivovar Budvar, jenž jako státní podnik je stále označován jako národní podnik, se doposud soudí o značku Budweisser jak s nedalekým Budějovickým měšťanským pivovarem (Samsonem), tak s americkým Anheuserem Busch.
S Američany v mnoha zemích soudní klání vyhrál, ale v mnoha prohrál. Spor s domácím konkurentem z Lineckého předměstí je jaksi na mrtvém bodě, neboť Samson označoval své pivo jako Budweiser už od roku 1805, tedy
o 90 let dříve než Budvar, a v současnosti je držitelem značek Budweiser Bier a Budvaiser Bürgerbräu (obě tyto značky jsou chráněnou značkou v EU).

Budvar ve své stížnosti u Úřadu pro hospodářská vlastnictví uvádí, že Budějovický Regent je klamavá značka, která by zákazníky mohla klamat a pivo této značky by mohlo zákazníky mást odlišnými vlastnostmi. Navíc pivo se značkou Budějovický regent se v Českých Budějovicích nevyrábí a třeboňský pivovar nemá ve městě ani žádnou pobočku.

Úřad pro průmyslová vlastnictví sice rozhodl ve prospěch Budvaru, pivo značky Budějovický regent by mělo zmizet, ale je pravděpodobné, že třeboňský pivovar předá záležitost soudu.


Pivovar Bohemia Regent
v Třeboni

Žádné komentáře:

Okomentovat