Google

čtvrtek 20. září 2007

Mořské vlny budou vyrábět elektřinu.

Vláda v Británii schválila projekt výroby elektřiny z mořských vln. Jde o první zařízení svého druhu, které bude vyrábět elektřinu ve velkém.

Elektrárna bude pracovat zhruba 16 kilometrů od pobřeží Cornwallu a bude vyrábět elektřinu pro 14 tisíc domácností. První proud do sítě by měla dodat v roce 2009. Předpokládá se, že mořská elektrárna během 25 let vydělá 330 milionů liber (přes 13 miliard Kč).

Proti projektu se původně stavěli surfaři, protože podle některých jejich odhadů by elektrárna mohla snižovat výšku vln až o 11 procent. Novozélandský oceánograf Kerry Black ale v červnu dospěl k závěru, že vliv na výšku vln bude pod pěti procenty.

V elektrárně, která bude u severního břehu poloostrova Cornwall na jihozápadě Anglie, by mělo pracovat 700 lidí.Vytvoří ji 20 strojních jednotek s čerpadly, písty a turbínami. Na hladině je pak bude doplňovat až 30 generátorů. Do sítě bude elektrárna dávat 30 MW. ( pro srovnání: jeden blok české jaderné elektrárny Temelín má výkon 1000 MW). Elektřinu na pobřeží povede podmořský kabel.

Žádné komentáře:

Okomentovat