Google

neděle 9. září 2007

Pohoří na Šumavě a čas.

Co jiného než šok může vyvolat pohled na moderní barevné objekty postavené uprostřed šumavské panenské přírody. Jedete patnáct kilometrů po rozbité lesní silnici - a místo restaurované zříceniny bývalého pohraničního městečka, skrytého v hlubokých lesích, místo skromných jihočeských vesnických budov, se před vámi vynoří několik nových rádoby stylových "bilberáků" - luxusních domků, obložených naleštěnými drahými auty s pražskými poznacími značkami.

Tím pohraničním městečkem bývalo Pohoří na Šumavě, které v 18. století vyrostlo vedle sklárny. Před rokem v něm 1938 žilo více než 1.100 převážně německých obyvatel. Bývalo to poutní místo s mohutným kostelem Panny Marie Dobré rady. Žily zde dřevaři, zemědělci a spousta řemeslníků. Mnoho lidí se živilo výnosným malováním svatých obrázků na sklo.

Po roce 1945 bylo německy hovořící obyvatelstvo vysídleno za hranice. Místo něho přišli dosídlenci, většinou rumunští Slováci. V roce 1953 zde bylo jen 70 lidí, kteří také postupně odcházeli. Opuštěné domy chátraly. V roce 1970 už byla osada zcela liduprázdná.

Do místa nikdo neměl přístup, mimo vojáků pohraniční stráže a lesníků. Když v roce 1989 bylo Pohoří zpřístupněno, bylo zde mimo kostela, školy a fary ještě několik polozřícených budov. Připomínalo to odkryté Pompeje, i zde se zastavil čas, i když jen na půl století.

Kdo předpokládal, že Pohoří bude zakonzervováno v původní podobě tak jako Pompeje, že zde vznikne skansen, památník rušného maloměstského života v horách, hluboce se mýlil. Zbývající staré budovy byly odstraněny, navíc barokní kostel, nejcennější památka Pohoří, se v roce 1999 zřítil. V té době to bylo ještě spící místo, jakoby zakleté, bez lidí.

Změna nastala až po vstupu ČR do EU, od té doby nedaleké bohaté Rakousko nedává spát různým velkoměstským podnikavcům a prospěchářům, kteří v Pohoří začali stavět luxusní pensiony. Je to tvrdá rána na oko, staré šumavské tradice jsou vládou peněz vyzvány k odchodu do propadliště času. Bývalé skromné Pohoří je nyní připomínáno jen zříceninou kostela, polorozpadlou farou, hřbitovem a pomníkem vojáků z 1.světové války.

Pension (snímek nahoře) vyrostl na místě tohoto domu (vlevo), který v roce 2000 vypadal takto - ve dveřích a výkladních skříních údajně ještě v roce 1992 byly plechové rolety. (Pro zvětšení na obrázek klikněte!)

Pohoří na Šumavě (1).
Pohoří na Šumavě (2).
Pohoří na Šumavě (3).
Pohoří na Šumavě (4).
Pohoří na Šumavě (5).
Pohoří na Šumavě (6).
Pohoří na Šumavě (7).

9 komentářů:

  1. Moc s Vami pane souhlasim a dekuji za ten prispevek To prirovnani s modernimi Pompejemi me presne tak take napadlo po zpristupneni Pohori na Sumave - pral jsem si, aby se Pohori zrenovovalo ve stylu z prelomu 19. a 20. stoleti nebo i tricatych let min. stoleti. Sbiram fotky stareho Pohori, tedy spise jejich web adresy, mohu poslat.
    Psat mi muzete na glanc@centrum.cz
    Ondrej Zeleny

    OdpovědětVymazat
  2. To jste řekl velmi výborně a já s vámi zcela souhlasím. Je mi sice teprve 17 ale novohradsko velice miluji. Nejraději bych ty penziony zbořila. Je to velice nevhodné do této krajiny, postavit proti krásnému kostelu(dřívě krásnému) novodoubý penzion jen proto aby si pražáci měli kam jezdit na vákendy! Ale nic nenaděláme. Pokud máte nějáké fotky z Pohoří prosím Vás moc jestli by jste mi jich pár neposlal. Děkuji
    dirnt.mike@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Včera jsem byl v Pohoří a ty penziony mi vůbec nepřipadají špatné, Jedná se jaksi o architekturu dnešní doby a pohé budovámí skanzenu není na místě. Bylo by dobré alespoň trochu opravit kostel a vrátit do Pohoří život.

    OdpovědětVymazat
  4. Byla jsem tam pred dvema lety a ten novodoby penzion je docela pekny. Rekla bych ze dokonce velmi pekny a nestavi to podle meho nazoru zadny Prazak jak tak hanlive oznacujete ale zrejme nejaky Belgican ktery poznal ze tato ves ma nejaky potentional a ze my turisti sem budemem moct konecne jet na vikendy se me nezda vubec spatny napad. Kde se mame tedy ubytovat? Snad ne v Baronuv dvur nebo jak se ten podnik jmenuje kde jsme tenkrat pul hodiny marne cekali a zadna obsluha neprisla! A jak si myslite ze by se tam melo stavet???? Zase polorozpadle baraky?? ZE BY ZASE TA ZAVIST.... ze nekdo na to ma??

    OdpovědětVymazat
  5. Naprostý souhlas s autorem a je fajn, že o tom aspoň někdo napíše.

    OdpovědětVymazat
  6. Souhlas s autorem! naneštěstí většina lidí postrádá absolutně vkus :(

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den.
    Pohoří navštěvuji každoročně a pamatuji si i dobu kdy stál kostel.
    Okolí (český pramen Lužnice,rakouský pramen Lužnice,rašeliniště,Šance a Kamenec atd.) mám už celkem sjeté.
    Pravidelně si pořizuji fotografie této kdysi krásné vesnice.
    Ani mě se nelíbí novodobá stavení zdejších zbohatlíků.
    Při rozhovoru se starostou Pohorské Vsi jsem na toto poukázal.Vysvětlil mi,že tito podnikavci naslibovali hory doly co vše udělají, obec jim parcely prodala za babku a oni vše co bylo volné postupně nakoupili.
    Schválně se podívejte na katastrální mapy. 90% Pražáci.
    Když to vidím je mi z toho smutno.To místo v kterém bylo tolik utrpení nemá klid ani v dnešní době.

    OdpovědětVymazat
  8. Tohle tema je stale aktualni. Pohori bylo vzdy NEMECKA vesnice, to co se stavi neni samozrejmne zadna jihoceska architektura, ktera tam nikdy nebyla - jsou to kopie RAKOUSKYCH statku a domu (staci se podivat do vesnic za hranice). Vdechnout Pohori zivot meli mistni 15 let - nestalo se vubec nic, jen se rozkradlo vse co jeste zbyvalo a spadly vsechny zbyvajici stavby. Ti zly prazaci totiz krome toho ze stavi nove domy, take zaplatili opravu silnice - krasna nova silnice az do Pohori - kdo zna predchozi tankodrom, oceni. To, co Pohori skutecne vdechne zivot jsou aktualni sluzby - tedy penziony a hostince. A ted prijde to nejlepsi - polovina z tech "penzionu" jsou domy urcene k bydleni - zadne penziony - a jejich majitele v nich skutecne bydli.

    OdpovědětVymazat
  9. Pražák bydlí a pracuje? Chtěl bych ho vidět s vidlema, lopatou nebo se sekerou, které k tomuto tvrdému kraji patří! To nebylo nikde k spatření ani za komunistů,když tihle lemplove na obě ruce byli drženi v hranicích Prahy a řvali, že neměli banány.

    OdpovědětVymazat