Google

sobota 1. září 2007

Vládní reforma na úkor důchodců.


Topolánkova vláda se vrhla na ekonomickou reformu, která má snížit zadluženost státu, pod níž se podepsalo především předcházejících osm let vlády ČSSD. Reforma spočívá ve snížení příjmů i výdajů státního rozpočtu; na jedné straně mírné relativní snížení daní, na druhé drastické snížení sociálních dávek včetně důchodů. Důchodcům je tedy trnitá poslední cesta na hřbitov ještě více znepříjemněna.

Současná reforma je neštěstím pro silné poválečné ročníky, které začaly odcházet do důchodu. Tato generace vyrostla v poválečné bídě, v době znárodňování, kolektivizace a nesmiřitelného třídního boje. Na vzdělání měli nárok jen ti, kteří měli správný původ, ostatní končili jako tvrdě manuálně pracující stavební dělníci, horníci, traktoristé, textilní dělnice atd.

Praktická možnost bez červené legitimace najít za komunistické totality vhodné dobře placené zaměstnání nebyla, takže mimo ředitelů, náměstků, stranických a odborových aj. funkcionářů, estebáků a lampasáků nikdo si na stáří našetřit nic nemohl. Ostatním nezbývalo než spoléhat na to, že dvaceti- až třicetiprocentní srážky ze mzdy slušný důchod zajistí. Navíc výpovědní lhůta byla až 7 měsíců, tak dlouho dobré místo nezůstalo neobsazeno.

Komu se podařilo víc než jednou změnit zaměstnání, dostával do posudku poznámku fluktuant, což bylo něco jako podvratný živel, nepřítel socializmu, který měl být přeřazen na podřadnou práci.

Transformaci a privatizaci po roce 1993 se podařilo bez ztráty zaměstnání přežít jen malé části čtyřicátníků a třicátníků, noví zaměstnavatelé (obyčejně potomci kovaných bolševiků) opět přijímali starší lidi jen na horší méně placené práce, takže se jich mnoho dostalo do řad lidí nezaměstnaných, někdy i mezi bezdomovce (tuláky).

Úpravu důchodů předložil včera ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Protestuje proti ní parlamentní opozice, odbory i další strany a organizace a převážná část obyvatelstva. Tuto vládu však jalové protesty budou zřejmě zajímat tolik co loňský sníh, důchodcům tedy nezbývá než utáhnout opasky, ti zdatnější a šťasnější si trochu mohou příjmy zlepšit po nalezení vhodného zaměstnání.

Žádné komentáře:

Okomentovat