Google

neděle 2. září 2007

V Cetvinách byla obnovena křížová cesta.

Za účasti asi stovky lidí z Čech, Rakouska a Bavorska vysvětil českobudějovický biskup Jiří Paďour 14 obnovených pomníčků křížové cesty poblíž bývalého českého městyse Cetviny (Zettwing).

Městečko Cetviny se nacházelo na břehu řeky Malše, jejímž korytem prochází česko-rakouská státní hranice. Jednalo se o živou tržní obec s poutním kostelem Narození Panny Marie. V roce 1418 byly Cetviny pánem z Rožmberka povýšeny na město.

Velký rozmach Cetvin nastal v 19. století, kdy zde mimo pivovaru ještě byla zřízena továrna (kosárna), ve které byly kovány kosy. Před rokem 1938 zde žilo asi 800 obyvatel převážně německé národnosti. Pětkrát za rok se zde konal trh.

Po roce 1945 bylo německé obyvatelstvo vystěhováno, čeští dosídlenci byli vystěhováni v roce 1956, potom byly všechny obytné domy zbourány - ponechán byl jen kostel, kašna a celnice. Až do roku 1989 sem měla přístup jen Pohraniční stráž, která si u kostela postavila kasárna.

Po zrušení pohraničního pásma v roce 1989 se bývalí němečtí osadníci pustili do opravy kostela, jenž v té době už byl zcela bez střechy. V roce 2003 byl kostel slavnostně vysvěcen. Rovněž nedaleká Lurdská kaple, postavená bez malty, jen z kamene, byla opravena.

Obnovu křížové cesty financoval (310.000 Kč) Jihočeský kraj, obrázky na jednotlivá zastavení namalovala Adéla Márová, studentka českokrumlovské Průmyslové školy sv. Anežky České.

Žádné komentáře:

Okomentovat