Google

pondělí 3. září 2007

Chutné pivo Budvar, nebo zájmy vlády?

Současná česká vláda se chystá přeměnit výborně prosperující českobudějovický pivovar Budvar na akciovou společnost. Pivovar je jedním z posledních velkých státních podniků - snad jako jediný má oficiální označení "národní podnik"

Jako "národní podnik" byl oficiálně označován hned po založení na konci 19. století, i když se mu v Budějovicích zkráceně říkalo jen "Akciový" (oficiální název Český akciový pivovar, národní podnik). Jméno Budvar dostal prakticky až po druhé světové válce, kdy patřil pod státní podnik Jihočeské pivovary (Budvar, Samson, Třeboň, Protivín, Č.Krumlov, Strakonice, Tábor, Studená, Pelhřimov aj.)
Ilustr. foto: pivovar Regent (SK)

Založení pivovaru i pojmenování byly výsledkem protirakouského hnutí - ve městě nabývala výraznou převahu česká národnost, ale pivo vařil Měšťanský pivovar (později Samson, nyní B.B.), který byl majetkem českobudějovických německých měšťanů a podnikatelů.

Vynikající kvalita a chuť budějovického piva získává ve světě pivovaru popularitu po více než sto let, od rakousko-uherské monarchie po dnešek, kdy se pivo Budvar vyváží všech světadílů. Sázka na kvalitu je zcela jiná cesta, než kterou jdou pivovarské kolosy v západní Evropě a USA, jimž jde jen o hlavně kvantitu.

To, že pivo z Budvaru se objevuje na světovém trhu, dráždí předevší americkou konkurenci z pivovarského kolosu Bush, která u svých výrobků používá název Budweiser (Budějovické). Soudní spory o tuto značku jsou nekonečné, neboť českobudějovický Budvar své výrobky označuje jako Budweiser Bier (Budějovické pivo).

Českou vládu zřejmě trápí hospodaření pivovaru Budvar, který státu odvádí pouze daně, nikoliv zisk, který používá k rozvoji podniku. Podle ministra zemědělství Gandaloviče by převedení národního podniku Budvar na akciovou společnost nemělo ohrozit značku piva, která má údajně nejvyšší cenu. Vládě samozřejmě se jedná o dividendy, které by šly do eráru, nikoli o zájmy občanů-milovníků pěnivého moku.

Oponenti tvrdí, že vláda chce pivovar privatizovat - akcie prodat zahraničním zájemcům včetně Bushe. Čeští zákazníci, milovníci tradiční chuti, sledují privatizaci s nedůvěrou, obávají se, že nový management Budvaru nebude už tolik dbát na kvalitu, ale jen na množství produkce.

Žádné komentáře:

Okomentovat