Google

sobota 6. října 2007

Další pokles reálných důchodů.

Od začátku příštího roku se důchody zvýší průměrně o 346 korun měsíčně. O rozhodnutí vlády informoval ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), podle něhož by průměrná starobní penze měla dosáhnout částky 9111 korun.

Jestliže české průměrné mzdy se nemohou zdaleka rovnat mzdám v jiných zemích EU (např. v NSR jsou průměrné mzdy více než čtyřikrát vyšší), o výši důchodů to platí nejméně dvojnásob. Protože obyvatelstvo důchodového věku tvoří jednu z nejpočetnějších skupin voličů, před volbami se k němu obrací politické strany s úžasnými sliby. ODS ve svém volebním programu slibovala, že po vítězství ve volbách důchodcům přidá 1.000 Kč.

Ovšem sliby politiků mají po vítězných volbách hodnotu loňského sněhu.
Ještě letos v červnu ministr Nečas sliboval každému důchodci 700 korun. Konečná částka se ustálila na 346 korunách. což je částka průměrná, která se bude týkat jen menší části důchodců.

Důchod se skládá ze dvou částí - pevné a procentní. Pevná část je pro všechny stejná. Od ledna se zvedne z 1570 na 1700 korun, to je o 130 korun. Procentní výměra, která se vypočítává podle výdělků a odvodů člověka, se zvýší v průměru o tři procenta.


Podle odborářů ale zvýšení důchodů nepokryje zvýšení výdajů důchodců, jako jsou například zaváděné poplatky u lékaře. Také někteří analytici odhadují růst výdajů důchodců zhruba na šest procent, a to bez zdravotnických poplatků.


Dle rozložení důchodů není žádné horní omezení. Nejvyšší důchod je ve výši téměř 60.000Kč a má ho pouze 1 člověk v ČR. Důchod ve výši cca 35.000 Kč již má v ČR 10 lidí. Důchod okolo 20.000 má v ČR asi 1.500 lidí. Nejvíce důchodců (asi 300.000) pobírá důchody ve výši 6.000 až 7.000. Okolo 150.000 důchodců má důchod menší než 4.000 Kč. Nadprůměrné důchody mají vysloužilci z řad policie a armády, kteří po více jak 25 letech služby (tzn mohou již od svých 45 let) berou rentu 20.000Kč do té doby, než mají nárok na starobní penzi.

1 komentář:

  1. Tak důchodcům přidali na důchod. Od příštího roku se důchody zvednou průměrně o 346 Kč.
    Radost mého kolegy-důchodce netrvalo dlouho. Jen do té doby, než neotevřel obálku z městské části Brno - Slatina, ve které stálo, že mu radnice zvedá nájem o 345 Kč. Což o to, i jedna koruna měsíčně navíc je prima věc a korunka ke korunce … Však to znáte. Problém je, že se od příštího roku zvedá i cena elektřiny, plyn a voda také určitě nezůstanou pozadu, i DPH jde z pěti na devět procent, což zdraží téměř vše ostatní, dále ekologické daně, poplatky u lékaře a za léky ... Když to jeden sečte, začne se mu točit hlava kolem a litovat ty důchodce, kteří už teď obracejí v dlani každou korunu. A tak by možná stálo za to zapřemýšlet, koho bychom měli vyhnat na pastvu, abychom ušetřili peníze ze státního rozpočtu? Lidi v důchodovém věku, k tomu celé snažení politiků nejspíš směřuje, nebo vládu, která nedokáže důchodcům za jejich celoživotní práci zajistit důstojný důchod. Já hlasuji pro to druhé.

    OdpovědětVymazat