Google

sobota 6. října 2007

Včelaři a silniční předpisy.



Dopravní předpisy, které údajně měly postihovat notorické přestupkáře a silniční piráty, zakrývající si SPZ, se obrátily proti slušným občanům. Mezi prvními postiženými se ozvali včelaři, jimž je na "podomácku" postavených pojízdných včelínech znemožněno přepravovat včelstva.

Přeprava včelstev ke žlutě kvetoucím lánům řepky (ale i slunečnice aj. polních plodin) má už dlouhou tradici, neboť spolupráce zemědělců se včelaři přináší prospěch oběma stranám. Včely mají na květech řepky bohatou stravu, za což se včelařům odmění bohatou snůškou řepkového medu. Na druhé straně, při sběru sladkého řepkového nektaru včely přenášejí z květu na květ pyl, čímž je zajištěno dokonalé oplodnění rostlin a bohatá úroda řepkového semene. Včely tak zvyšují úrodu řepky až o 40 procent.

Bývalo v minulosti běžné, že zemědělci včelaře doslova prosili, aby včely k porostům řepky umísťovali, přepravily jim je a ještě zaplatili za jedno včelstvo 100 korun. To bylo v době, kdy zemědělská vozidla nemusela mít registrační značky. Nyní této symbióze zřejmě silniční vyhláška učinila konec.

Pojízdné včelíny ze starého železného šrotu, postavené doma "na koleně", nejsou samozřejmě schváleny pro provoz po silnicích, nemohou tedy mít státní poznávací značku. Za porušení předpisu hrozí pokuta 10.000 korun a odnětí řidičského průkazu na jeden rok.

Podle dřívějších vyjádření mluvčích ministerstva dopravy byl předpis o viditelné a čitelné SPZ vydán kvůli rychlým motorovým vozidlům, především motocyklům, která ujížděla policejním kontrolám. Postižena vyhláškou jsou však pomalá zemědělská vozidla.

Je policie opravdu tak pomalá, že vozy pohybující se rychlostí 5 až 10 km za hodinu nedostihne a musí si napsat nebo vyfotografovat jejich SPZ? Ohrožují bezpečnost silničního provozu pomalá vozidla bez SPZ víc než pomalá vozidla s SPZ?

Nejsou současné dopravní předpisy vypracované tak, aby bylo od občanů vybráno co nejvíce peněz, nikoli proto, aby se zlepšila bezpečnost silničního provozu?

Žádné komentáře:

Okomentovat