Google

sobota 13. října 2007

Jihočeské matky se soudí.

V minulých dnech řešil Nejvyšší správní soud v Brně další žalobu dlouhotrvajícího sporu mezi Státním úřadem pro jadernou bezpečnost a občanským ekologickým sdružením Jihočeské matky.

Státní úřad, který je prakticky obhájcem jaderných elektráren, s ekologickými sdruženími odmítá o provozu temelínské elektrárny jednat, odvolávaje se na tzv. "Atomový zákon." Naopak Jihočeské matky tvrdí, že provoz jaderné elektrárny ohrožuje životní prostředí, tudíž by se ekologové musí k němu vyjadřovat.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil zprovoznění druhého bloku elektrárny v roce 2004, bez ohledu na protesty Jihočeských matek. Ty se obrátily na předsedkyni úřadu Danu Drábovou, ale neuspěly stejně jako později u městského soudu v Praze. Další žalobu Jihočeských matek proti provozu prvního temelínského bloku odmítl Nejvyšší správní soud letos na jaře.

Státní úřad pro jadernou bezpečnost odmítá účast občanských sdružení jako účastníků povolovacích řízení, neboť ta je vyvážena "zvýšenou měrou odpovědnosti dopadající na žadatele o povolení a přísnými podmínkami pro vydání povolení a následné využívání jaderné energie".

Nejvyšší správní soud žalobu Jihočeských matek zamítl. Český zákon o přístupu k informacím není prý v rozporu s mezinárodními závazky, tzv. Aarhuskou úmluvou.

Zatím většina větších či menších protestů proti provozu nebezpečné temelínské elektrárny dopadla neúspěšně. Je to celkem logické. V zemi, kde ateizmus, materializmus a pragmatizmus tyčí vysoko nad úctou k životu i k zákonům přírody, nelze ani od zákonodárců ani od soudců očekávat jakékoli kroky, které by omezily příjmy (za prodej elektrické energie) státu i státních a soukromých společností, politiky nevyjímajíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat