Google

sobota 13. října 2007

STOP PLÝTVÁNÍ A ZDRAŽOVÁNÍ !


Pohonné hmoty by neměly být vyráběny z rostlin, které slouží jako zdroj potravin, ale z vedlejších zemědělských produktů a odpadů. Jen tak se může zastavit kosmicky stoupající cena potravin, jen tak se může zabránit zvyšování počtu hladových lidí.

Jean Ziegler, zvláštní zpravodaj OSN pro právo na výživu, ve čtvrtek 11. října 2007 velmi ostře upozornil na pět let staré moratorium týkající se výroby pohonných hmot z rostlin.

Při zvýšení ceny základních potravin o jedno procento zvýší se počet podvyživených lidí o 16 milionů. V současnosti na světě trpí 854 milionu lidí hladem. Na následky hladu ročně umírá 36 miliónu lidí.

Na výrobu 50 litrů benzinu, na které auto ujede 500 až 1000 km, se spotřebuje 200 kg kukuřice, což je množství potravy, jež stačí jedné dospělé osobě na celý rok.

Pěstování energetických plodin má nedozírný vliv jak na výběr a cenu potravin, tak na vzhled krajiny a tvorbu životního prostředí. Příkladem je Brazilie, kde se pohonné hmoty z rostlin vyrábějí dlouhou dobu; místo osevních postupů se sedmi až deseti druhy zemědělských plodin jsou vidět jen nekonečné monokultury (cukrová třtina).

Následkem hladu dochází také k častým emigracím do bohatých zemí. "Taková dramata, jako se odehrála ve Středomoří, musí skončit," řekl Ziegler, "Evropanům dělají starosti jen věci týkající se zbrojení. Hladový uprchlík však není ekonomický uprchlík. My proto bojujeme za jejich životy. Ostatně přikazuje nám to konvence o uprchlících z roku 1951."


Žádné komentáře:

Okomentovat