Google

pátek 26. října 2007

Klimatické změny jsou následek lidské činnosti.


Ve čtvrtek byla zveřejněna, zároveň v New Yorku a keňském Nairobi, zpráva OSN (UNEP - program na ochranu životního prostředí) o změnách přírodních procesů na Zemi. Na jejím vzniku se podíleli odborníci z celého světa včetně pražské Karlovy univerzity.

Nepřetržité využívání země i vodních zdrojů vede k degradaci půdy, erozi, vysoušení půdy, k chemické kontaminaci a hlavně k přerušení dlouhodobých biologických cyklů. Množství pitné vody na hlavu přitom dlouhodobě klesá, zmenšuje se množství povrchové i podzemní vody.

Očekává se, že během dvou desetiletí budou mít problémy s pitnou vodou dvě třetiny světové populace. Asi 1,8 miliardy lidí bude žít v oblastech s naprostým nedostatkem vody.

Velký nebezpečím pro budoucí rozvoj je i stále menší biodiverzita, ubývá mnoho dobře známých druhů rostlin a živočichů včetně komerčně významných zásob ryb. Přitom nadále pokračuje neuvážené kácení tropických lesů, ročně mizí asi 130.000 kilometrů čtverečních pralesů.

Svět se během posledních dvou desetiletí značně změnil. Lidská populace vzrostla z pěti miliard na 6,7 miliardy. Technické inovace, levná doprava společně s liberalizujícími se trhy a rychlým rozvojem telekomunikací rozšířily celosvětový přesun zboží, služeb, kapitálu, lidí, technologií, informací, myšlenek i práce. Za posledních 20 let se miliony lidí oprostily od chudoby a mají přístup k lepším službám, například ve zdravotnictví. Přesto na světě je ale stále přes miliardu velmi chudých lidí, kteří postrádají základní služby, jako je čistá voda, odpovídající výživa, přístřeší a energie. Tito lidé nejvíce doplácejí na klimatické změny.

Řešení otázek životního prostředí s ekonomickými a sociálními problémy by mělo být vyvážené. Nemělo by docházet k upřednostňování. Záměrem snažení by mělo být zajištění kvalitního života.

Jako první z významných státníků ve čtvrtek reagoval francouzský prezident Sarkozy. Oznámil, že Francie do roku 2010 zcela zakáže používání klasických žárovek, zastaví stavbu dálnic, omezí výstavbu dalších silnic a soustředí se na železniční a tramvajovou dopravu. Rovněž mají být ekonomicky zvýhodněny automobily s nízkými emisemi plynů.

Prezident nařídil vypracovat do roka plán snížení používání pesticidů v zemědělství o 50 procent v příštích deseti letech. Od roku 2010 by se ve Francii měly stavět budovy jen podle nových kritérií, s ohledem na nízkou spotřebu energie. Země by do roku 2020 měla omezit spotřebu energie o 20 procent, emise skleníkových plynů by se měly snížit o 22 procent.(Katarina Fischerová)

1 komentář:

  1. Ministr Bursík mluvil o této zprávě OSN...ale uváděl trochu jiné údaje, o tom...že ekologie zvyšuje cenu potravin a tím bídu se o ovšem nezmínil.

    OdpovědětVymazat