Google

sobota 27. října 2007

Andrej Hlinka a krveprolití v Černové.


Včera slovenský parlament oficiálně vyzdvihl zásluhy Andreje Hlinky o slovenský stát. Stalo se tak v předvečer stého výročí krvavé události v Černové u Ružomberoka. S takovou glorifikací slovenského kněze a politika souhlasí jen 7 procent Slováků. Co se tenkrát stalo?

Důvodem tehdejšího sporu bylo vysvěcení chrámu, které se podle rozhodnutí spišského biskupa Alexandra Párvy mělo uskutečnit v neděli 27. října 1907. Obřad měl vykonat cizí kněz (Slovák Martin Pazúrik), nikoli Andrej Hlinka, který byl krátce předtím suspendován kvůli podpoře slovenského národního hnutí. V rozbouřeném prostředí bylo rozhodnuto, že se svěcení uskuteční za asistence četnictva. Na místo se s maďarským velitelem dostavilo 13 četníků, všichni slovenské národnosti.

Bojovně naladěný asi čtyřsetčlenný dav začal na četníky házet kameny, ti reagovali střelbou. Než se situace uklidnila, zaznělo asi 60 výstřelů. Na místě zůstalo ležet 6 mrtvých a 16 těžce raněných. Další 4 lidé zemřeli v nemocnici.

Všechny minulé režimy se na černovské tragédii nějak přiživovaly, podle toho, která ideologie právě na Slovensku vládla. Včera si událost vypůjčili současní slovenští poslanci, i když o Černovou a prolitou krev už se jim příliš nejedná, v pozadí jejich gest a rozhodnutí jsou asi více domácí politické ambice a materiální zájmy než obavy z pomaďarštění Slovenska.

Žádné komentáře:

Okomentovat