Google

pondělí 15. října 2007

Rebus zvaný půda v pohraničí.


Další poplach mezi nájemci půdy v pohraničních oblastech vyvolal návrh novely zákona o prodeji státní půdy,kterou se ministr zemědělství Petr Gandalovič pokouší zamezit spekulacím při prodeji státní půdy. Pokud by novela byla schválena, nájemci státních pozemků by podle zástupců SMO přišli o subvence ve výši nejméně 1,8 miliardy korun.

Neúrodná kamenitá a bažinatá půda kopcovitých pohraničních oblastí se jako politický problém už od roku 1945 opakovaně pro vládu stává rebusem. Opět se potvrzuje stará zkušenost, že každé zestátnění přináší státu více problémů než užitku, přičemž zestátněný majetek se i přes velké výdeje státu na jeho údržbu postupně znehodnocuje a ztrácí. Dekret č.12 prezidenta Beneše z 21.června 1945 si vynutil dlouhé série administrativních zásahů, kterým ani po dvaašedesáti letech není konec.

Po poválečném nedobrovolném odchodu německých rolníků se zemědělská půda v pohraničí stala nemilou zátěží českého zemědělství. Na nejatraktivnější německé statky se sice podařilo sehnat různé majitele, a na zbytku řádili národní správci a dobrodruzi všech národností. Mnoho poválečných nových vlastníků pohraniční zemědělské půdy brzy poznalo, že život v drsných pohraničních oblastech není žádnou slastí, a postupně bezplatně přenechalo šťastně po Němcích nabytý majetek státním statkům a odešla znovu do vnitrozemí.

Přišel listopadový převrat a zákon o půdě - a kde se vzali, tu se vzali majitelé pohraničních nemovitostí, kteří se k nim po čtyřicet let socializmu nehlásili (vlastnictví takového majetku dokázalo škaredě zohavit kádrový profil). Dnes tito vlastníci (už většinou potomci dosídlenců) samozřejmě na půdě, spadlé jim podruhé s nebe do náruče, nehospodaří, ale hledí ji buď výhodně prodat nebo pronajmout.

Novodobí nájemci v marginálních oblastech samozřejmě nehospodaří na pronajaté státní i soukromé půdě kvůli tomu, aby si vyrobili základní potraviny, jako kdysi němečtí vlastníci. Jedná se obyčejně o odchovance socialistické velkovýroby, bývalé zaměstnance státních statků a JZD, jimž jde jen a jen o zisk, nikoliv o tradiční způsob hospodaření a vesnický způsob bydlení.

Vzhledem k nepříznivému odbytu zemědělské produkce tvoří velký podíl zisku státní subvence. A to je kámen úrazu. Zákon o prodeji státní půdy, v souvislosti s novelou ministra Gandaloviče, velkonájemcům kříží plány. Obávají, že nízké nájmy by se měly stát minulostí, že vlastníci budou mít přemrštěné požadavky, že na nájem padne i polovina subvencí.

Na to, jak prognózy vyjdou, bude si muset zemědělská veřejnost nějaký čas počkat. (František Novotný)

Žádné komentáře:

Okomentovat