Google

neděle 14. října 2007

Stále drahé pohonné hmoty!


V nejbližším období nic pěkného neočekává motoristy, objeví se nejen mrazíky s náledím a cestářskou solí, ale i vysoká cena pohonných hmot. Nasvědčují tomu zprávy z USA.

V pátek se prodával barel (159 l) americké ropy West Texas Intermediate (WTI) za 84,05 USD, což je 1.629,70 Kč. Později se ustálila na $ 83,69. Vzestup ceny je důsledkem zvýšeného napětí v Iráku a Turecku, což je oblast, ze které pochází třetina veškeré ropy na světě, a nízkých zásob ropy v USA i v Evropě.

Současná světová cena ropy je sice čtyřikrát větší než v roce 2002, ale není to v historii cena rekordní. Nejvyší ceny dosáhla v roce 1979; v období irácké revoluce stála ropa současných 90 USD (přepočet podle inflace).

Poptávka po ropě roste s růstem ekonomiky v rozvojových zemích, především ekonomiky čínské. Naopak americké hospodářství se dovede drahé ropě přizpůsobit, dokonce nepočítá se zvýšenými dodávkami z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Na situaci reagoval i mezinárodní karter, který se na zářijové poradě ve Vídni dohodl na zvýšení těžby o 500.000 barelů denně.

Žádné komentáře:

Okomentovat