Google

úterý 30. října 2007

Revoluce v povinném ručení.


S experimentem, novým a spravedlivějším systémem zákonného pojištění, přichází v Dolních Rakousích pojišťovna Uniqua. Pojišťovna vychází z ideje: Kdo méně jezdí, má méně nehod, má tedy platit menší pojištění.

Pojišťovna chce od letošního listopadu řidičům nabídnout do aut zařízení, na které bude napojen navigační systém GPS, který bude sledovat počty ujetých kilometrů. Kdo ujede méně než 10.000 kilometrů, tomu se započítá prémie, vrátí se pojistné ve výši 10 až 35 procent. Tento systém je v celé Evropě výjimečný.

Orientační GPS systém však neukazuje jen počet ujetých kilometrů, ale má celou škálu dalších možností. Při jakékoli nehodě, nárazu vozidla, na kterém je nárazový senzor, dostane cenrála signál o nehodě a okamžitě se pokusí pomocí mobilního telefonu s řidičem navázat kontakt. V případě nedostupnosti řidiče bude na místo odeslána pomoc.

Rovněž ze strany řidiče bude možnost se okamžitě nouzovým tlačítkem dovolat pomoci - v případě nevolnosti, poruchy, napadení atd. Toto zařízení bude fungovat na území celé Evropy, ve všech evropských oblastech pak bude pojišťovna napojena na záchranné služby.

V případě odcizení vozidla bude uveden do činnosti vyhledávací systém, který okamžitě zalarmuje policii v místě, kde se vozidlo pohybuje. Možnosti systému jsou zřejmě předem neodhadnutelné, v budoucnosti se očekává, že by jím mohla být měřena rychlost a vyhodnocovány dopravní přestupky. To by zřejmě přispělo k velkému zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Otázkou je cena a také, jak se ke sledování osob budou stavět ochránci lidských práv.

Uniqua očekává, že v příštích třech létech se jí zásluhou GPS systému podaří v Rakousku zvýšit počet klientů o 15 procent, že si zařízení systému GPS nechá namontovat 60.000 řidičů. Především je očekáván příliv řidičů, kteří ujedou méně než 10.000 km za rok. Odhaduje se,že jen v Dolních Rakousích je 118.000 takových málojezdících řidičů. V celém Rakousku je jich téměř 1 milion.

Zvýhodněni mají být nejen řidiči, kteří málo jezdí, ale také ti, kteří jezdí po dálnicích, neboť na nich dochází k menšímu procentu nehod než ve městech a ostatních silnicích. (Robert Fischer)

Žádné komentáře:

Okomentovat