Google

pátek 23. listopadu 2007

Dovoz GMO do EU bude obnoven.


Evropská unie bude muset ukončit faktický zákaz dovozu geneticky modifikovaných potravinářských produktů (GMO)

Rozhodla tak světová obchodní organizace WTO. Evropská unie totiž blokováním dovozů GMO porušuje mezinárodní obchodní pravidla. WTO se tak postavila se tak na stranu USA, Kanady a Argentiny, které si na politiku EU stěžovaly.

WTO zjistila, že EU praktikovala faktický zákaz dovozu biotechnologicky vyvinutých plodin po šest let od roku 1998. Toto moratorium bylo podle verdiktu WTO nelegální, protože se neopíralo o vědecké zdůvodnění.

WTO navíc konstatovala, že protiprávně postupují i Francie, Německo, Řecko, Itálie, Rakousko a Lucembursko, protože uplatňují vlastní zákazy různých GMO plodin, které přitom již Evropská komise schválila.

Právě kvůli zákazům jednotlivých zemí má Brusel s plněním rozhodnutí WTO potíže. Minulý měsíc se EU neshodla, zda nařídit Rakousku, aby zrušilo zákaz dovozu dvou typů geneticky upravené kukuřice.

Evropská komise začala schvalovat dovozy jednotlivých modifikovaných plodin po roce 2004. Po rozhodnutí WTO dala najevo, že hodlá při schvalování jednotlivých produktů postupovat vlastním tempem. EU povoluje zatím jen jeden typ kukuřice, který se pěstuje na stále větších rozlohách.

ČR patří v EU ke třem zemím, kde se pěstování modifikované kukuřice nejvíc rozšířilo. V ostatních zemích EU vládne vůči GMO mezi spotřebiteli silná nedůvěra.

Žádné komentáře:

Okomentovat