Google

pátek 23. listopadu 2007

Zálohy na PET lahve v roce 2008 ?

Ministerstvo životního prostředí připravuje zákon o obalech. Předpokládané zavedení záloh na jednorázové plastové PET lahve a plechovky má zpoždění, MŽP novelu letos nedokončí. Bude k dispozici pravděpodobně v polovině příštího roku.

Obhájci zálohovaných lahví vycházejí z nepořádku v přírodě, kde velké množství PET lahví končí. Zálohy za PET lahve platí lidé například ve Skandinávii či v Německu. Záloha v těchto zemích se pohybuje mezi 15 až 25 eurocenty (až sedm korun).

Se zavedením záloh ale nesouhlasí potravinářské firmy, které argumentují tím, že by musely investovat miliardy korun, což by se promítlo ve vyšších cenách nápojů. Proti jsou i obchodníci, podle nichž by zálohy způsobily velké komplikace hlavně malým prodejnám.

Podle studie společnosti IREAS, kterou si loni MŽP objednalo, by se náklady na zavedení zálohové povinnosti na jednorázové nápojové obaly pohybovaly od 2,3 do 5,1 miliardy korun. Studie upozornila také na to, že by kvůli zavedení záloh na PET lahve vzrostly ceny například balených vod o 3,7 procenta, piva o 1,7 procenta a ovocných šťáv či dětských nápojů o 6,8 procenta.

MŽP ale výsledky studie zpochybnilo, protože podle Kašpara vycházela z neúplných či chybných předpokladů, které se týkají například počtu tuzemských obchodů. Ministerstvo proto nechá vypracovat novou studii.

Se zavedením záloh na PET lahve a plechovky nesouhlasí ani Svaz obchodu a cestovního ruchu, podle kterého by tato povinnost výrazně zkomplikovala život zejména malým obchodníkům.

Podle vyjádření Potravinářské komory se nynější systém třídění a recyklace odpadů osvědčil. Česká republika je hodnocena ve sběru tříděného odpadu jako jedna z nejúspěšnějších zemí EU a jako druhá nejlepší v recyklaci plastů. Ke stejnému efektu, jaký mohou přinést zálohy na PET lahve, by prý stačil zlomek investic, pokud by se věnoval na další osvětu.

Opět nemá občan příliš na vybranou; buď zaplatí úklid životního prostředí nebo vratné PET lahve.

Žádné komentáře:

Okomentovat