Google

úterý 13. listopadu 2007

GMO s otazníky.















Česká republika patří k zemím, v nichž se geneticky upraveným rostlinám daří výborně, i když se zatím pěstují na poměrně malé ploše (5.000 ha). Malý odpor obyvatelstva (nejmenší v EU) je zdůvodňován tím, že protesty proti těmto rostlinám kulminovaly v době, kdy ČR ještě členským státem EU nebyla.

Propagátoři GMO uvádějí, že například modifikovaná kukuřice dává o 15 procent vyšší výnos, přičemž náklady na její pěstování jsou o 15 procent nižší. Stejně nízké jsou i náklady na zpracování sklizně. Další předností údajně je likvidace škodlivých organizmů v půdě a možnost využít GMO v lékařství.

Poměrně úspěšní v odporu proti zavádění GMO jsou ochránci přírody, i když jejich argumenty zatím nejsou ověřené. Že výrobky z modifikovaných rostliny jsou zdraví škodlivé se neprokázalo, rovněž úbytek organizmů v půdě není zřetelný. V ČR, která ve vztahu ke geneticky upraveným rostlinám jde opačným směrem než ostatní evropské země, nemají ekologové možnost opřít se o žádný zákon.

Největším odpůrcem GMO je Rakousko, které dokonce zakázalo modifikovaným rostlinám vstup na rakouské území. To se ovšem ekonomům nelíbilo, a tak Světová obchodní organizace (WTO) musela musela Bruselu připomenout pravidla mezinárodního obchodu. Rakušané ovšem trvají na svém, navíc v poslední době zákaz dovozu GMO vydalo i Maďarsko. Silná omezení jsou v Německu, Francii, připravují se v Rumunsku.

GMO samozřejmě je předmětem mnoha spekulací, objevují se názory, že odpor proti těmto rostlinám je uměle vyvoláván šlechtiteli některých zemí, aby zabránili vzniku konkurence a sami v příhodnou chvíli plnou párou vpadli na trh. Je tedy jasné, až se zjistí, že pěstování GMO je ekonomicky mnohem zajímavější než běžně pěstované rostliny, nezabrání jejich šíření nic.


V souboji ekonomů s ekology se zcela vytrácí morální stránka věci. Je jen otázkou času, kdy se začnou geneticky upravovat zvířat. Potom už bude kousek k lidem. Představa, že se genetické úpravy člověka ujme nějaký nový Himmler, je dost děsivá. Armáda mužů stejně velkých, stejně těžkých, absolutně poslušných, necítících chlad, horko, bolest...co by zmohl radar v Brdech? (František Novotný)

Žádné komentáře:

Okomentovat