Google

čtvrtek 29. listopadu 2007

Vzkříšení známé pivnice.


Legendární českobudějovická pivnice Masné krámy se po pěti letech od oficiálního uzavření znovu otevře ve středu. Masné krámy se v minulosti staly jedním z největších turistických lákadel Českých Budějovic. „Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějovicích'," říkávali návštěvníci města.

Hlavním lákadlem nově otevřené pivnice by měl být kroužkovaný ležák, který se bude v Masných krámech jako na jediném místě na světě točit přímo z pivních tanků. Kroužkovaný ležák se točí jen v několika desítkách českých restaurací, ale k dispozici je pouze sudový. Budou tam čtyři tanky, každý má kapacitu 1000 litrů. Kroužkovaný ležák vzniká tak, že se do hotového piva přidává určité množství takzvaných kroužků, tedy nové kultury pivovarských kvasinek a nový podíl extraktu. Zásluhou kvasinek má pivo lepší chuťové vlastnosti.

Původně trojlodní bazilikální tržnici s masem byla roku 1554 postavena na místě dřevěné tržnice z roku 1364. Masné krámy vděčí za svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí a přikázal postavit Masné krámy, kde byl prodej masa soustředěn.

Po zrušení tržnice budova chátrala. V roce 1924 byla podlouhlá přízemní budova neoficiálním centrem vetešníků, jimž však malé kumbálky uvnitř byly příliš těsné, a tak podřadným zbožím zdobili oprýskané vnější stěny, a okolí budovy.
Na Žižkově náměstí v 50. letech musel být Žižka (od K. Dvořáka) 


Žižka se  přestěhoval k bývalým Žižkovým kasárnám. 

Přestavba Masných krámů na pivnici byla jednou ze šťastných českobudějovických akcí padesátých letech. Výsledek jednoduchých stavebních úprav byl nečekaný. Ze socialistické běžné levné proletářské hospody pro nejširší veřejnost se brzy stala turistická atrakce nejvyššího řádu. V první řadě oslovila ty turisty, kteří se řídili starým doporučením: „Hory prohlížeti zdola, hrady a zámky zvenčí, hospody zevnitř.“ Zakouřená českobudějovická restaurace včetně znamenitého budějovického piva měla tak silné kouzlo, že z místních atrakcí utkvívala na prvním místě v paměti téměř každého žíznivého návštěvníka domácího i zahraničního, který do ní zavítal.
Dlouhodobý polistopadový boj o tento zlatý důl byl tvrdý - taková je také jedna tvář restitucí. Restituční spory a liberalizace cen po roce 1992 se zřejmě projevily na nemastném neslaném provozu restaurace, kterou nakonec uzavřela povodeň v roce 2002. Po pěti letech došlo k určité dohodě. Město České Budějovice, které v Masných krámech vlastní 20 procent pozemků, jako největší podílník investovalo do obnovy budovy 16 milionů korun. Loni v červenci město podepsalo s pivovarem Budvarem smlouvu na provoz pivnice. Ostatních 15 vlastníků se nakonec podřídilo podnikatelskému záměru Budvaru.

Interiér památky z roku 1554, jejíž půdorys musel být zachován, zdůrazňuje historický charakter stavby. V přístavbě pak vzniklo sociální zařízení a zcela nová kuchyně. Pivnice se chce zaměřit na všechny skupiny návštěvníků. Jsou jim přizpůsobeny jednotlivé boxy, v nichž dříve byly krámky řezníků. Celá restaurace má kapacitu necelých 200 míst k sezení. Do obnovy interiéru investoval přes 14 milionů pivovar Budvar, který bude pivnici provozovat po dobu 15 let.

Ekonomicky pivnice určitě bude prospívat. Staré biblické přísloví však říká, že dvakrát se nedá vstoupit do stejné řeky, proto původní lidová atmosféra restaurace Masné krámy už se nikdy nemůže vrátit! To by se čas musel vrátit zpět, museli by vstát z mrtvých staří bobří štamgasti a staří číšníci, co při roznášení pěnivého moku absolvovali osmihodinový trening vrcholových sportovců - a především cena ležáku Budvar by se musela vrátit na studentskou cenu 1,90 korun jako v roce 1960.

Žádné komentáře:

Okomentovat