Legendární českobudějovická pivnice Masné krámy se po pěti letech od oficiálního uzavření znovu otevře ve středu. Masné krámy se v minulosti staly jedním z největších turistických lákadel Českých Budějovic. „Kdo nebyl v Masných krámech, nebyl v Budějovicích'," říkávali návštěvníci města.
Původně trojlodní bazilikální tržnici s masem byla roku 1554 postavena na místě dřevěné tržnice z roku 1364. Masné krámy vděčí za svůj vznik Karlu IV., který v roce 1364 zakázal městským řezníkům prodávat maso v boudách na náměstí a přikázal postavit Masné krámy, kde byl prodej masa soustředěn.
Po zrušení tržnice budova chátrala. V roce 1924 byla podlouhlá přízemní budova neoficiálním centrem vetešníků, jimž však malé kumbálky uvnitř byly příliš těsné, a tak podřadným zbožím zdobili oprýskané vnější stěny, a okolí budovy.
Na Žižkově náměstí v 50. letech musel být Žižka (od K. Dvořáka)
Žižka se přestěhoval k bývalým Žižkovým kasárnám. |
Přestavba Masných krámů na pivnici byla jednou ze šťastných českobudějovických akcí padesátých letech. Výsledek jednoduchých stavebních úprav byl nečekaný. Ze socialistické běžné levné proletářské hospody pro nejširší veřejnost se brzy stala turistická atrakce nejvyššího řádu. V první řadě oslovila ty turisty, kteří se řídili starým doporučením: „Hory prohlížeti zdola, hrady a zámky zvenčí, hospody zevnitř.“ Zakouřená českobudějovická restaurace včetně znamenitého budějovického piva měla tak silné kouzlo, že z místních atrakcí utkvívala na prvním místě v paměti téměř každého žíznivého návštěvníka domácího i zahraničního, který do ní zavítal.
Interiér památky z roku 1554, jejíž půdorys musel být zachován, zdůrazňuje historický charakter stavby. V přístavbě pak vzniklo sociální zařízení a zcela nová kuchyně. Pivnice se chce zaměřit na všechny skupiny návštěvníků. Jsou jim přizpůsobeny jednotlivé boxy, v nichž dříve byly krámky řezníků. Celá restaurace má kapacitu necelých 200 míst k sezení. Do obnovy interiéru investoval přes 14 milionů pivovar Budvar, který bude pivnici provozovat po dobu 15 let.
Ekonomicky pivnice určitě bude prospívat. Staré biblické přísloví však říká, že dvakrát se nedá vstoupit do stejné řeky, proto původní lidová atmosféra restaurace Masné krámy už se nikdy nemůže vrátit! To by se čas musel vrátit zpět, museli by vstát z mrtvých staří bobří štamgasti a staří číšníci, co při roznášení pěnivého moku absolvovali osmihodinový trening vrcholových sportovců - a především cena ležáku Budvar by se musela vrátit na studentskou cenu 1,90 korun jako v roce 1960.
Žádné komentáře:
Okomentovat