Google

pátek 2. listopadu 2007

Madeta Teplý tahá trumfy z rukávu.

Spor mezi mlékárnou Madeta a jihočeskými zemědělci se dostal už do vlády. Kdo by očekával, že politickou elitu zajímají ekonomické a sociální problémy venkova, byl by na velkém omylu. Rozbuškou na politické scéně je vždy maloobchodní cena základních potravin, a mléko a výrobky z něj na trhu patří ke špičce.


Několikadenní spor o nákupní cenu mléka od prvovýrobců sice zdánlivě Madeta prohrála, když byla přinucena slíbit 9,80 za litr mléka, tedy o 30 haléřů víc než původně nadiktovala. K ústupku byl šéf Madety Milan Teplý přinucen Mlékařským a hospodářským družstvem Jih, které s ním na příští rok odmítlo uzavřít smlouvu o dodávce mléka.

Družstvo Jih neudělá nic jiného, než se chová tržně. Má totiž možnost dodávat mléko do německých mlékáren, které už v září platily 10,35 Kč za litr mléka, přičemž stále cenu zvyšují.

Když při poštváni veřejnosti proti jihočeským zemědělcům šéf Madety neuspěl prvním trumfem, hrozbou uzavření dvou závodů a propuštěním 180 zaměstnanců,podmíněně ustoupil. V zápětí z rukávu vytáhl další trumf, jímž je razantní zvýšení maloobchodních cen mléčných výrobků, např. másla až na 60 Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat