Google

pátek 16. listopadu 2007

Rakouská nemocnice bude i pro české pacienty.


Po důkladném zhodnocení návrhu se nemocnice v dolnorakouském Gmündu rozhodla pro spolupráci s českými zdravotníky. Minulý týden byl projekt zvaný "Healthacross" o přeshraniční zdravotní spolupráci schválen. V případě jihočesko-dolnorakouské spolupráce se jedná o pionýrský čin hodný následování.

V rámci tohoto projektu nebude Zemská klinika Gmünd jen centrálním zdravotním zařízením pro oblast Waldviertelu, ale také pro jižní Čechy. Zatím se jedná o poskytování nejnutnější zdravotní péče pro české pacienty.

"S tímto jedinečným projektem se Dolní Rakousy při poskytování prvotřídní zdravotní péče dostávají do role předjezdce," řekl spokojený zemský radní Mag.Wolfgang Sobotka.

Rychlou zdravotní pomoc poskytovanou nemocnicí v Gmündu přivítají především obyvatelé města České Velenice (3.500 obyvatel) a okolí, pro něž jsou nejbližší české nemocnice v Jindřichově Hradci (62 km) a v Českých Budějovicích (60 km). Přitom moderní nemocnice v Gmündu je vzdálena pouze 2 km. Nejbližší stanoviště Záchranné služby bylo donedávna až v Třeboni (35 km). Přestože před třemi léty byla zřízena Záchranná služba v Suchdole nad Lužnicí (15 km), poskytnutí pomoci a doprava zraněného nebo nemocného sanitkou z Českých Velenic do nemocnice trvaly nejméně jednu hodinu. Proto u většiny případů, které vyžadovaly nemocniční péči, zasahoval vrtulník z Českých Budějovic.

Projekt přeshraniční zdravotní spolupráce Dolní Rakousy-Jižní Čechy vypracovala společnost NÖGUS ve spolupráci se Zemskou klinikou Gmünd, Jihočeským krajem a pojišťovnami. Cena projektu je 650.000 Euro (17,550.000 Kč).















České Velenice byly na rakouském území a součástí města Gmünd až do roku 1920, kdy na základě mezinárodních dohod byly jako Cmunt připojeny k českému území (výměnou části Vitorazska za část jihomoravského Valticka). V roce 1923 byla obec Český Cmunt (6.000 obyvatel) povýšena na město a přejmenována na České Velenice. Ke Gmündu se České Velenice jako městská čtvrť Gmünd III. opět dostaly v letech 1938 až 1945. 23. března 1945 spojenecké letectvo svrhlo na České Velenice asi 1.000 leteckých pum. V letech 1948 až 1989 mezi obyvateli obou měst nebyl možný vůbec žádný kontakt, dělil je nepřístupný dvěstěmetrový pás hraničního pásma.

Železná opona sice spadla lehce, ale aby obyvatelstvo v příhraničí mohlo údy protáhnout do všech stran a nemuselo hledět jen do vnitrozemí, musí se překonat i další opony. Na to nestačí jen ostré kleště. Za pár dní Schengen odstraní další oponu, policii na hranicích, a snad čas zakrátko odstraní i další překážky. Snad obyvatelstvo ve všech příhraničních oblastech jednou bude mít možnosti jako obyvatelstvo vnitrozemské a bude moci například sledovat rošády pražského ministerstva zdravotnictví s nadhledem, jak se to rýsuje v Českých Velenicích.

Žádné komentáře:

Okomentovat