Google

pondělí 28. ledna 2008

Bude celoevropská stávka zemědělců?

Zatímco čeští zemědělci jsou umlčováni různými sliby a přistupují na diktát mlékáren, v západních zemích Evropské unie se producenti mléka opíjet rohlíkem nechtějí nechat. S rolníky EU jsou solidární rolníci švýcarští. Švýcarsko, které není členem EU, je stará chovatelská, mlékařská a sýrařská velmoc.

V pátek 1. února 2008 se na hlavním náměstí v Bernu sejdou švýcarští producenti mléka. Budou požadovat zvýšení nákupní ceny mléka. Akci organizují Rolnická zájmová společnost pro průzkum trhu (BIG-M) a organizace Uniterre. Obě organizace očekávají stoprocentní účast.

„Krátkodobě můžeme nízké nákupní ceny mléka přežít,“ říká Werner Locher, prezident BIG-M, „Dlouhodobě však je nelze akceptovat, musí být zvýšeny. Aby cena mléka pokryla náklady na jeho výrobu je přece také v zájmu konzumentů. Dostatečná cena mléka zaručí, že se mléko bude ve Švýcarsku vyrábět. Když to nebude možné, přestanou se mladí sedláci výrobou mléka zabývat.“

Při akci budou předvedeny napodobeniny krav, sester Justiny (Francie), Faironiky (Rakousko), Onestiny (Italie) a Giustiny (Švýcarsko), které v říjnu loňského roku v mnoha evropských městech úspěšně propagovaly konzum mléka. Akci provedla organizace EMB (European Milk Board), která sdružuje 80.000 producentů mléka.

Členem EMB je také Společnost chovatelů německého mléčného skotu (BDM). Ta před nedávnem zopakovala požadavek; aby cena mléka pokryla náklady na výrobu, musí být nejméně 0,43 euro/kg (11,20 Kč/kg). V květnu v Německu dokončí BDM jednání s mlékárnami a obchodníky o maloobchodních cenách mléka. BDM varuje před stlačováním ceny, před vyhrocením situace. Doporučila svým členům už nyní si vytvořit rezervy vytvořit a připravit se na různý vývoj.

„Když kolegové v BDM uspějí, zase cenu mléka popotlačí, přijde úleva v celé Evropě,“ předpokládá Locher, „nás ve Švýcarsku se to také týká, proto se připojíme. Při páteční akci na bernském náměstí budou hlavními trumfy kráva Faironika a její sestry. Ony mají konzumentům požadavky švýcarských rolníků přednést.“

Socha Faironiky a heslo „Slušné mléko“ jsou podle Uniterre a BIG-M předpokladem úspěchu. Tyto trumfy mají producenty mléka představit a pomoci jim ke slušné nákupní ceně.

    Švýcarští sedláci-producenti mléka chtějí vládu a veřejnost také upozornit na to:
  • že jsou na statcích donuceni likvidovat nadvýrobu
  • že potřebují stavy zvířat zvyšovat
  • že pořád musejí hledat levnější pracovní síly
  • že mají stále méně času na zvířata
  • že na investice mají stále méně finančních prostředků
  • že jejich rodiny musí prodlužovat pracovní dobu.

Byrokrati v Bruselu by hlas producentů mléka měli konečně uslyšet. Jestliže cena mléka nestoupne na takovou úroveň, aby pokryla náklady na jeho výrobu, pak bude pravděpodobně vyhlášena „celoevropská mléčná stávka.“

Žádné komentáře:

Okomentovat