Google

středa 23. ledna 2008

Pokračují jednání o agrární politice EU.

Gandalovič v Bruselu obhajuje českou zemědělskou velkovýrobu, ale je sám proti všem. Debata k tzv. Health Check, prověrce funkčnosti Společné zemědělské politiky, pokračuje. Na pondělní Radě ministrů zemědělství a rybolovu ministři prezentovali priority jednotlivých členských zemí. Pro Českou republiku jsou zásadní nástroje snížení výdajů na Společnou zemědělskou politiku, snížení objemu přímých plateb a režim SAPS.


Zachování systému SAPS (Single Area Payment Scheme) pro nové členské státy až do roku 2013 je údajně pozitivní, je ale potřeba v dalším období řešit specifický přístup k tzv. citlivým sektorům. V ČR jde o pěstování lnu, chmele, produkci škrobu a chov skotu.

ČR vítá také snížení objemu přímých plateb ve prospěch rozvoje venkova, ohrazuje se proti omezování velkých podniků, aby nedošlo k narušení konkurenceschopnosti. Současný systém vede k tomu, že v zemích s většími podniky je údajně převáděno do rozvoje venkova větší množství prostředků než v zemích s malými podniky. Měla by proto být odstraněna výjimka pro farmy do 5.000 EUR/rok a tím by došlo k rovnoměrnému převodu ve všech státech EU.

Zásadní jsou pro ČR návrhy nástrojů na snížení objemu výdajů na Společnou zemědělskou politiku. Opatření redukující přímé platby jen na bázi velikosti farmy jsou podle ministra Gandaloviče pro českou zemědělskou velkovýrobu nepřijatelná.

Žádné komentáře:

Okomentovat