Google

středa 23. ledna 2008

Osada Svatý Tomáš.

Celá oblast mezi Tomášským pohořím a státní hranicí byla do roku 1945 osídlená, byla v ní řada osad s německy hovořícím obyvatelstvem. Tito lidé hned po válce museli na základě takzvaných Benešových dekretů nedobrovolně odejít (asi 1.500 lidí). Většina českých, slovenských, maďarských a rumunských osídlenců, kteří sem místo českých Němců přišli, po vytvoření pohraničního pásma byla také vyhnána. Zbytek lidí opustil zdejší osady při výstavbě Lipenské přehrady.

Mimo již uvedených obcí zde například byla řada dalších osad. Do dneška zůstaly jen některé:
Svatý Tomáš (St.Thomas) (995 m) je horská vesnice nedaleko (300 m) hradu Vítkův kámen, přístupná po dlouhých úzkých lesních silničkách. Dříve byla i tato oblast běžně obydlena, vedlo tudy několik cest spojujících jižní Čechy s hornorakouskou oblastí Mühlviertel.

V roce 1930 ve Svatém Tomáši žilo 193 obyvatel. Mimo řady velkých kamenných domů a menších chalup zde býval kostel, lovecký zámečeka škola z roku 1904. Po roce 1945 bylo obyvatelstvo Svatého Tomáše vystěhováno a opuštěné domy zbořeny. V roce 1951 se zde usadila vojenská jednotka, byla postavena kasárna a domky pro důstojníky. Po zrušení vojenské jednotky ve Svatém Tomáši žije asi 20 obyvatel.


Šťastnou náhodou se zachoval půvabný poutní kostel Božího těla z roku 1347, který armáda používala jako skladiště. Po roce 1990 se kostel dočkal opravy a od roku 1997 se jednou za měsíc (poslední neděle v měsíci) v něm konají bohoslužby.


Zámeček (schwarzenberská myslivna) z roku 1722 byl postaven ve „švýcarském slohu“ a vnitřek býval vyzdoben Dürerovými obrazy. Sloužil také jako ubytovací hostinec. Za příznivého počasí bývala jeho okny nádherná vyhlídka k jihu, až k Alpám. Po znárodnění schvarzenberského majetku zámeček užívaly v letech 1947 až 1990 Státní lesy. V roce 1990 shořel, ruinu pak koupila soukromá firma, která ji přestavěla na exkluzivní horský hotel. (Robert Fischer, 17.10.2007)(pokračování)

Žádné komentáře:

Okomentovat