Google

úterý 22. ledna 2008

MZe ČR odmítá reformy EU.

Je všeobecně známo, že v České republice jsou největší zemědělské podniky v Evropské unii. Dotování jejich nehospodárného a k přírodě nešetrného provozu je terčem kritiky zemědělců ostatních zemí, kde mají dotace úplně jiný efekt - při udržení kvantity a kvality výroby udržet i životaschopnost venkovských oblastí a životní úroveň zemědělců.

Protože zemědělské dotace odčerpávají více než polovinu rozpočtu EU, rozhodla EK, že dotace do zemědělství budou sníženy. Reforma je prováděna jinak než, než bývá zvykem v českých podmínkách. Platby nejsou omezeny drobným živnostníkům, ale velkým firmám, které mají vyšší produktivitu práce a podporu nepotřebují.

Reforma se tedy nejvíce bude týkat ČR, o něco méně Slovenska, Maďarska a Německa. Proti plánům komisařky pro zemědělství Mariann Fischer Boelové se jako jeden muž staví česká velkovýroba i ministr zemědělství Petr Gandalovič, podle něhož by ČR přišla o 40 procent dotací, které v současnosti dostává.

Další protest českého ministerstva zemědělství se týká neohlášených kontrol, které EU už schválila. Gandalovič, který je na jednání v Bruselu, se snaží kontroly oddálit o čtyři roky, na rok 2013. Kontroly by se měly týkat dodržování předpisů o ochraně přírody, o ochraně zdraví zvířat a o dodržování potravinářských norem. Porušení těchto nařízení by mělo za následek krácení dotací.

Ročně by v každé zemi bude provedeno 200 kontrol. Zjištěné nedostatky budou pokutovány. Zatím není dohodnuta výše pokut, minimální pokuta by měla být 100 euro. Zemědělské podniky, budou vybírané buď namátkově nebo na základě podnětu veřejnosti.

1 komentář:

  1. Ač matematik, pan ministr má problémy s matematikou ze základní školy. 40 procent je nesmysl.

    OdpovědětVymazat