Google

neděle 6. ledna 2008

Velká arktická obleva.

Většina odborníků-klimatologů se shoduje v tom, že rok 2007 byl rokem, v němž na Zemi došlo k největším klimatickým změnám od počátku 20. století. Velké problémy se změnami má Kanada, kde je zaznamenáváno rekordní oteplování. Na rozdíl od klimatologů uvedený jev kladně přijalo obyvatelstvo, neboť snížená spotřeba paliva, mu přinesla úsporu nákladů na vytápění.

"...Eskymáci rozdělali oheň kolem dokola z rozebraného dříví obchodních lodí zamrzlých v ledu a docílili, co chtěli. Led na kterém byla škola vystavěna, se roztál a celá škola i s řídícím učitelem a se zástupcem vlády, který měl druhého dne přítomen slavnostnímu vysvědcení školy, propadla se do do moře..." (jednoroční dobrovolník Marek na cestě k vlaku, před odjezdem na frontu)

Velké změny kanadského klimatu jsou přičítány nepříliš známé události, kterou však někteří lidé označují za největší katastrofu roku 2007. V Severním oceánu se totiž od Arktidy odtrhla a roztála ledová kra o velikosti 1,068.587 km2. To je rozloha dvanáctkrát větší než je území České republiky. Znamená to, že v porovnání s rokem 2005 se velikost arktického ledu snížila o 23 procent.

Zmizení takového množství ledu způsobilo oteplení, které na kanadských ostrovech v Severním oceánu vyvolalo změnu flóry a fauny. Nejpodstatnější změnou zatím je citelný úbytek sobů.

Zmizení arktického ledu vyvolalo také starosti kanadských politiků s hranicemi a suverenitou státu, protože v místech, která Kanada považovala za své území, se objevily vodní cesty, po nichž jsou dosažitelné neobydlené kanadské ostrovy. Kvůli ochraně severního území Kanada vypustila na oběžnou dráhu družici Radarsat-2.

Žádné komentáře:

Okomentovat