Google

neděle 6. ledna 2008

Golonka slaví sedmdesátku.

Dnes se dožívá sedmdesáti let bývalý fenomenální slovenský hokejista Jozef Golonka, jeden z velkých reprezentantů Československa padesátých a šedesátých let.

Golonka byl jedním ze sportovců, který do ochozů stadionú dokázal přitahovat tisíce diváků. Když přijel Slovan s Golonkou, byla to záruka nejen vynikajícího hokeje, ale také naděje na shlédnutí estrádních vystoupení.

„Žiletka“, jak se mezi hokejisty Golonkovi přezdívalo, dokázal v zápalu boje nenapodobitelným způsobem gestikulovat s rozhodčími, protihráči i spoluhráči. Svým fyzickým nasazením a emociálním vystupováním dokázal jak spoluhráče strhnout k neskutečným výkonům, tak deprimovat soupeře. Jeho hru vkleče na housle, kterou po vstřelení branky v nervydrásajícím zápase se SSSR naznačoval brankáři Treťjakovi, z paměti vymazat nelze.


Dnes Jozef Golonka žije v Bratislavě. Přes zdravotní problémy - následky několika zranění - se aktivně zúčastňuje společenského života a stýká s bývalými spoluhráči, s nimiž při víně vzpomíná na staré časy. Oblíbený tenis sice hrát nemůže, přesto své jubileum dnes oslaví v dresu Slovanu v utkání se Žilinou. V pondělí je pozván k slovenskému prezidentovi Gašparovičovi. Hlavní oslavu narozenin s rodinou a přáteli - asi 120 lidí - plánuje na 19. ledna 2008 ve Športohotelu.

Jeho hokejová kariéra začalo v Sokole Bratislava. Nejdéle působil ve Slovanu Bratislava, od roku 1955 do roku 1969 - mimo dvou let vojenské služby v Dukle Jihlava (1957 - 1959). Potom ještě hrál tři roky v SC Riesersee a tři roky v HKm Zvolen. Jako trenér působil u československé reprezentace B a do 20 let, u slovenského A mužstva a u klubů v Rakousku, Německu a Švýcarsku.

Jako řadě vrcholových sportovců ani Golonkovi se nevyhnuly rodinné problémy. Přesto rád vzpomíná na svou první svatbu v roce 1959, která se konala na zimním stadionu a přivábila asi dvacet tisíc lidí. Přerušil kontakty i se synem Jozefem. Naopak s dcerou Danielou se stýká téměř denně.

Za československou reprezentaci Josef Golonka sehrál 154 utkání a vstřelil 82 branek. Je držitelem jedné stříbrné (1968) a jedné bronzové (1964) medajle z olympijských her. Z mistrovství světa má 4 stříbrné medajle a 3 bronzové. V československé první lize sehrál 330 zápasů, přičemž vstřelil 298 branek.


Nyní většinu času tráví na chatě v Krpáčově a píše svou třetí knihu o poměrech v hokeji. Budou v ní i ty epizody, napřiklad pikantnosti o sovětských hokejistech, které při vydávání prvních dvou knih (Denník z Tampere a Volali ma Žiletka) neprošly cenzurou.

Přezdívku "Žiletka" dostal v roce 1955, když jako dorostenec nastoupil za muže Slovanu v utkání proti moskevskému CSKA a vletěl do téměž dvakrát těžšího Bobrova s takovou vehemencí, že mu vyrazil dech. Spoluhráči konstatovali, že slavný ruský hokejista nebyl odrovnán bodyčekem, ale žiletkou.

Přes sedm křížků na krku a pohybové zdravotní problémy je Jozef Golonka stále v dobré fyzické kondici a také velkým znalcem a obdivovatelem ženské krásy (patřil k zakladatelům soutěže Miss Československo). Ještě v loňském roce se naučil tancovat a zůčastnil se taneční soutěže Let’s Dance

Žádné komentáře:

Okomentovat