Google

čtvrtek 31. ledna 2008

Zaslechnuto v Julínkově čekárně (6).

Nemám v úmyslu vyjadřovat se již k poplatku 30 Kč, o kterém prohlásil profesor Höschl, že není důstojné se o této částce bavit. (cituji profesora): "... konečně se ukáže, že ne všude je potřeba tolik lékařů a péče jak jsme si mysleli."

Ukazuje se i rivalita mezi samotnými lékaři. Sdružení LPR (Lékaři pro reformu)se dožadují zvýšení poplatků u ambulantního specialisty místo 30Kč na 60Kč. Co si o tom můžeme myslet?

Hledala jsem vysvětlení, co znamená výrok, "že poplatek je jen regulace sloužící ke změně toků pacientů a služeb." Vysvětlení je jednoduché. Jedná se o tok peněz z mojí kapsy do kapsy doktora. Jedním z důsledků celé slavné reformy je skutečnost, že dochází ke vztahům pacient - versus lékař.

Vzniká napětí, které lékaři nezavinili, ale "... proč bych nebral peníze, když mi nařídili, že je musím vzít. A nakonec je to příjemné mít při 60ti pacientech navíc 1 800Kč. Lidi si zvyknou a já si přilepším. Jaká zlepšená péče? Copak se to dá stihnout? "

Zatím v praxi poznáváme jen dopad na naše peněženky. Budoucnost ukáže dopad na naše zdraví a nakonec na zdraví celé populace.

Žádné komentáře:

Okomentovat